Ingredients :-
Wheat Flour - 1 Cup
Plain Flour - 1/2 Cup
Rice Flour - 5 tbspn
Water - 1 cup
Salt - 1 tspn
Ghee (clarified butter)
Directions :-
1) In a bowl add wheat flour, plain flour and salt and mix the flour with water adding in little batches, we want a soft dough. Set it aside for 10 mins, and again knead the dough with 1 teaspoon of ghee for 5 min so that the dough becomes soft. Let this dough rest for 30 mins.
2) This dough will make 4 parathas, so cut the dough in 4 equal parts and make the balls.
3) Now, take 1 ball and dip it in dry wheat flour and roll out to thin chapati (disc shaped), now brush the ghee (clarified butter) evenly on the chapati (thin disc), and sprinkle 1 teaspoon of rice flour with your hands so that the rice flour spread evenly. Now, from one edge start folding the chapati into a fan like fold, ( remember they should be thin fold and not the thick like fan ), ones completed till the last point, slightly press and elongate the fan like strip into a ball ,keeping all the fold upside ,so that we get a flaky paratha later.
4) Dip this ball in dry wheat flour and remove the excess and roll this ball into a thick round paratha (disc).
5) Place this paratha on a heated skillet, let it cook for 1 min on one side and flip, now brush the flipped side with ghee (or oil) and flip again after 1 min , press slighty with the help of a spatula all over the paratha so it gets cooked evenly ,now let it cook for another 1 - 2 min each side.
6) Now, the important Step, Remove the paratha out of the skillet and place on the countertop and with the help of two hand crush the paratha in the centre through edges, which will open the all the flakes and you'll impress everyone on table.
7) Serve the hot parathas with a ghee on top.
हिंदी में
सामग्री :-
गेहू का आटा - १ कप
मैदा- १/२ कप
चावल का आटा - ५ टेबलस्पून
पानी - १ कप
नमक - १ टीस्पून
देसी घी
विधि :-
१) एक बड़े कटोरे में गेहू का आटा , मैदा, नमक और पानी डालकर अच्छी तरह गूंध ले। आटा बहोत ही मुलायम होना चाहिए। १० मिं इसे ढक कर रख दे। १० मिं बाद उस आटे को फिरसे अच्छी तरह गुंधे , ध्यान रहे की आटा मुलायम बनना चाहिए।
२) इस आटे से ४ पराठे बनेंगे, इसलिए ४ हिस्से कर ले और गोल पेढ़े बन ले ।
३) इसमें से अब १ गोला लेके सूखे आटे में डाले और एक बड़ी पतली रोटी बेले, अब इस पे अच्छी तरह घी लगाए और चावल का आटा छिड़के, अब एक किनार से पंखे की तरह लपेटे और एक लम्बी पट्टी बनाए और हलके हाथो से दबाए, अब इस लम्बी पट्टी को गोलाकार में लपेटे और एक बॉल बनाए।
४) अब इस बॉल को सूखे आटे में डालकर एक मोटा ,गोल पराठा बनाए।
५) गरम तवे पर अब इस बेले हुए पराठे को सेकें, १ मिं बाद इसे पलटे और इस पे घी लगाए ,अब फिर १ मिं बाद पराठा फिर पलटे और अब इस पे घी लगाए ,अब २ मिं तक पकाए ।
६) अब यह सबसे महत्वपूर्ण विधि है की ,जैसे पराठा तवे से उतरे ,इस पराठे को दोनों हाथो से किनारों से लेकर बिछ में दबाए ,इस से हमारी साडी पराठे की परते अलग अलग निकल आएगी और इस से आप सब का दिल जीत लेंगे।
७) घी डालकर गरमा गरम परोसे।
Wheat Flour - 1 Cup
Plain Flour - 1/2 Cup
Rice Flour - 5 tbspn
Water - 1 cup
Salt - 1 tspn
Ghee (clarified butter)
Directions :-
1) In a bowl add wheat flour, plain flour and salt and mix the flour with water adding in little batches, we want a soft dough. Set it aside for 10 mins, and again knead the dough with 1 teaspoon of ghee for 5 min so that the dough becomes soft. Let this dough rest for 30 mins.
2) This dough will make 4 parathas, so cut the dough in 4 equal parts and make the balls.
3) Now, take 1 ball and dip it in dry wheat flour and roll out to thin chapati (disc shaped), now brush the ghee (clarified butter) evenly on the chapati (thin disc), and sprinkle 1 teaspoon of rice flour with your hands so that the rice flour spread evenly. Now, from one edge start folding the chapati into a fan like fold, ( remember they should be thin fold and not the thick like fan ), ones completed till the last point, slightly press and elongate the fan like strip into a ball ,keeping all the fold upside ,so that we get a flaky paratha later.
4) Dip this ball in dry wheat flour and remove the excess and roll this ball into a thick round paratha (disc).
5) Place this paratha on a heated skillet, let it cook for 1 min on one side and flip, now brush the flipped side with ghee (or oil) and flip again after 1 min , press slighty with the help of a spatula all over the paratha so it gets cooked evenly ,now let it cook for another 1 - 2 min each side.
6) Now, the important Step, Remove the paratha out of the skillet and place on the countertop and with the help of two hand crush the paratha in the centre through edges, which will open the all the flakes and you'll impress everyone on table.
7) Serve the hot parathas with a ghee on top.
हिंदी में
सामग्री :-
गेहू का आटा - १ कप
मैदा- १/२ कप
चावल का आटा - ५ टेबलस्पून
पानी - १ कप
नमक - १ टीस्पून
देसी घी
विधि :-
१) एक बड़े कटोरे में गेहू का आटा , मैदा, नमक और पानी डालकर अच्छी तरह गूंध ले। आटा बहोत ही मुलायम होना चाहिए। १० मिं इसे ढक कर रख दे। १० मिं बाद उस आटे को फिरसे अच्छी तरह गुंधे , ध्यान रहे की आटा मुलायम बनना चाहिए।
२) इस आटे से ४ पराठे बनेंगे, इसलिए ४ हिस्से कर ले और गोल पेढ़े बन ले ।
३) इसमें से अब १ गोला लेके सूखे आटे में डाले और एक बड़ी पतली रोटी बेले, अब इस पे अच्छी तरह घी लगाए और चावल का आटा छिड़के, अब एक किनार से पंखे की तरह लपेटे और एक लम्बी पट्टी बनाए और हलके हाथो से दबाए, अब इस लम्बी पट्टी को गोलाकार में लपेटे और एक बॉल बनाए।
४) अब इस बॉल को सूखे आटे में डालकर एक मोटा ,गोल पराठा बनाए।
५) गरम तवे पर अब इस बेले हुए पराठे को सेकें, १ मिं बाद इसे पलटे और इस पे घी लगाए ,अब फिर १ मिं बाद पराठा फिर पलटे और अब इस पे घी लगाए ,अब २ मिं तक पकाए ।
६) अब यह सबसे महत्वपूर्ण विधि है की ,जैसे पराठा तवे से उतरे ,इस पराठे को दोनों हाथो से किनारों से लेकर बिछ में दबाए ,इस से हमारी साडी पराठे की परते अलग अलग निकल आएगी और इस से आप सब का दिल जीत लेंगे।
७) घी डालकर गरमा गरम परोसे।
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