Wednesday, 22 June 2016

PROTEIN BARS / ENERGY BARS / OATMEAL BARS

Ingredients
Rolled oats :- 1 C
Mixed Multigrain Oats :- 1C
Wheat flour :- 1C
Normal Corn Flakes :- 1C
Baking powder :- 1tspn
Cinnamon powder :- 1+1/2 tspn
Egg :- 1
Milk :- 1+1/2 C
Dates paste :- 3 tbspn
Honey :- 2 tbspn
Vanilla essence :- 1 tspn
Ghee :- 1 tbspn (Clarified butter)
Walnuts :- 1/2 C (finely chopped)
Almonds :- 1/2 C (finely chopped)

Directions
1) In a Bowl add all the dry ingredients i.e. Oats, multigrain oats, wheat flour, corn flakes, baking powder and cinnamon powder.
2) In another bowl, add all the wet ingredients i.e egg, milk, dates paste (you can add 3 tbspn powdered sugar if dates not available ), honey, vanilla essence and ghee.



3) Whisk the egg and add all the wet ingredients in the dry ingredients and mix till combined. Just check on the consistency, it should not be too thin or too thick just soft till combined.
4) You can add all the dry fruits of your choice, I have added walnuts and almonds and a bit of cheating by adding chocolate chips. (you can absolutely skip choco chips) and mix nicely.
5) Grease a baking tray or a cake tin and line it with parchment paper and drop all the mixture in the greased tin and spread it evenly. You can add extra almond flakes and choco chips if u like.
6) Bake for 25 - 30 min @ 180 C, and voila we have our power packed oatmeal bars.
7) Cut the baked
8) Refrigerate it in an air tight box, you can store these energy bars for 15 days in refrigerator.

Notes:-
1) You can wrap the bars with the cling wrap and carry it anywhere.
2) Date paste can replaced by figs paste, or finely chopped raisins.
3) If you do not find multigrain oats replace it with same old fashioned oats (rolled oats)
4) Without the fridge it will remain for 8 days. you can carry in travel, its a great munching bar.






                                                                           हिंदी मे 
सामग्री :-
साधे  ओट्स - १ कप
मल्टीग्रेन ओट्स - १ कप
गेहू का आटा - १ कप
साधे कॉर्न फ्लैक्स - १ कप
बेकिंग पाउडर - १ टीस्पून
दालचीनी पाउडर - १ टीस्पून
अंडा - १
दूध - १ + १/२ कप
खजूर की पेस्ट - ३ टेबलस्पून
शहद - २ टेबलस्पून
वैनिला एसेंस - १ टीस्पून
देसी घी - १ टेबलस्पून
अखरोट - १/२ कप
बादाम - १/२ कप

विधि :-
१)  एक बड़े पतीले में सारे सुखी सामग्री मिला ले, जैसे ओट्स, मल्टीग्रेन ओट्स,गेहू का आटा , कॉर्न फलैक्स, बेकिंग पाउडर और  दालचीनी पाउडर अच्छी तरह मिला ले.

२) अब दूसरे पतीले में सारी  सुखी सामग्री मिला ले ,जैसे अंडा, दूध, खजूर की पेस्ट, शहद, घी और वैनिला एसेंस.

३) इस मिश्रण को अच्छी तरह फेंटे। अब इसमें हमारी सारी  सुखी सामग्री दाल दे और अच्छी  तरह मिले ले. ध्यान रहे की ज़्यादा न मिलाये, और यह मिश्रण ना  ज्यादा गाढ़ा हो न ज्यादा पतला, ऐसा रखे मिश्रण की हमरी साडी सुखी सामग्री एकत्रित हुई हो.

४) अब इसमें आपके स्वादनुसार सरे सूखे मेवे दाल सकते है, (किशमिश न दालें ). मैंने अक्रोट और बादाम डेल है,और थोड़े चॉक्लेट चिप्स भी और इसे अब सरे मिश्रण में अच्छी तरह मिला ले।

५) ओवन को १० मं क लिए पहले से १८० पे गरम कर ले.

६) अब बेकिंग ट्रे या फिर केक टिन को बटर पेपर लगा ले. अब इसमें हमारा सारा मिश्रण दाल दे , और अछि तरह निचे की तरफ दबाए इससे सार मिश्रण एक साथ रहेगा और बादमे हमें काटने वक़्त आसानी होगी.

७) इसे अब हमरा प्री हीट ओवन में २५- ३० मिं  क लिए रख देंगे, जब ऊपर की परत थोड़ी गोल्डन लगे तब हमारे ओटमील बार्स टायर है समाज लीजिए.

८) केक टीन  से निकाल कर , जब हलके गरम हो तभी अपनी पसंद के आकार में काट ले.

९) इसे एयर टाइट डब्बे में फ्रिज में १५ दिनों तक रखा  जा सकता है. आनंद लीजिए इस पौष्टिक बार्स का कभी भी कही भी

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