Friday, 24 June 2016

KHANDVI / SURALICHI WADI

Ingredients 
Makes 20- 22 khandvis
Gram Flour - 3/4 C
Curd - 3/4 C
Water - 1+1/4 C
Ginger chilly paste - 1tspn
Turmeric -1 tspn
Asafoetida - 1 tspn
Salt to taste
Freshly grated coconut - 1/2 cup

For the tempering

Oil - 2 tbspn
Curry leaves - 15- 20 leaves
Dried Red chilly - 2
Mustard seeds - 1 tspn
Sesame seeds - 1 tspn
Coriander chopped - 2 tbspn

Directions 

1) In a non stick pan add Gram Flour, Curd,water and stir well till you see no lumps.

2) Grease the back side of 3 steel thalis (dishes) with oil.

3) Put the pan on medium flame and stir continuously, now add Ginger chilly paste, Turmeric, Asafoetida and salt and keep stirring. Do not stop stirring or else it will form lumps which will later create problem while rolling. It will take approximately 7 to 8 mins to form a thick paste. When the Batter will start sticking to the bottom, it means the Gram Flour had been cooked and ready to spread.

4) Now, take one part of the thick paste on one thali and spread very evenly and thinly. Do same with the remaining Batter.

5) Now spread the coconut and Coriander and cut into 1 inch strip, and roll. Roll it carefully whn u start because there is a chance of breaking if you don't do it carefully.

6) Now make a tempering for our rolled khandvis.. In a small pan add 1 tbspn of oil,when nicely heated add mustard seeds let ot splatter , than add curry leaves, and sesame seeds and 2 dried red chillies and pour this tempering on the made khandvis..

                                                                         हिंदी मे 
सामग्री :-
बेसन - ३/४ कप

दही - ३/४ कप
पानी - 1क +१/४ क
अदरक + मिर्ची पेस्ट - १ टीस्पून
हल्दी - १ टीस्पून
हिंग - १ टीस्पून
नमक  स्वाद अनुसार
कसा हुआ नारियल - १/२ कप

तड़के के  लिए 

तेल - २ टेबलस्पून
कड़ीपत्ता - १५- २० पत्ते
सुखी लाल मिर्च - २
राई - १ टीस्पून
तिल - १ टीस्पून
कटा हुआ धनिया - २ टेबलस्पून

विधि :-
१) सबसे पहले एक नॉन स्टिक पैन या फिर भारी  तले  के बर्तन में बेसन,दही और पानी को अच्छी तरह मिला लीजिये, देखे की इसमें कोई गुठलियां ना रहे.

२) अब ३ थाली लेकर उसमे थोड़ा तेल लगा ले.

३) अब हमारे  बेसन के घोल को धीमी आंच पर रखे। इसमें अदरक मिर्ची का पेस्ट, हल्दी, हिंग और नमक डालकर चलाये. इस मिश्रण को लगातार चलाए ,आप देखेंगे की मिश्रण गाढ़ा हो रहा है, यह तक़रीबन ७- ८ मिं  लगेगा पकने में, तब तक इसे लगतार चलाये नहीतो इसमें गुठलियां बन सकती है. जब यह मिश्रण हमारे पैन को  हल्का हल्का चिपकने लगे समज लीजिए की हमारा मिश्रण तयार है.

४) अब इस घोल का १ हिस्सा १ थाली में डालकर एकसमान फैला लीजिए। इसी तरह बाकि के २ थालिया भी बना लीजिए.

५) इस पतली परत पर कसा  हुआ नारियल और हरा धनिया डाले, चाकू की सहायता से इसे १ इंच लंबी पट्टी काट ले.  बड़े ही ध्यान से इन पट्टियों का रोल बन लीजिए. ध्यान रहे की ये टूटे नहीं.

६) तड़के क लिए , एक छोटी कढ़ाई में तेल डालकर गरम होने दे,अब इसमें राई ,कड़ीपत्ता ,लालमिर्ची और तिल डाले। तिल को अच्छा रंग अने तक हल्का गोल्डन ब्राउन होने दे, अब चम्मच से सभी बनी  हुई खण्डवियों  पर अच्छी तरह से फैला कर डाले और खांडवी का आनंद ले।



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