Monday, 20 June 2016

RAGI DOSA

Ingredients :- 
Makes 10 - 12  dosas
For Dosa Batter
Ragi  Flour - 1 C
Skinless Black gram (urad dal) - 1/2 C (soaked for min 3 hrs)
Rice Flour - 1/2 C
Curd - 1/2 C
Baking Soda - 1/4 tspn
Salt to taste
Water
Oil for greasing
For the filling
Onion - 1 C sliced finely
Carrots- 1 C grated                          
Coriander - 1/4 C finely chopped
Spring onion - 1/2 C
Flaxseed powdered - 1/4 C (optional)
Lime juice - 2 tspn
Red chilly powder - 2tspn
Salt to taste

Directions :
1) In a large mixing bowl add the ragi flour, rice flour, grinded urad dal and curd and mix well vigorously so that the curd does the magic to ferment our batter. The batter will be thick so add water to make the dosa consisitency batter. Atleast mix the batter for 2 -3 mins.

2) Now, add salt and baking soda and mix continuously for 2 - 3 mins again, as the baking soda will make the better more bubbly which will make our dosas nice and crispy.
3) Let the batter rest for 10 mins, till then slice the onions, grate the carrots, and add chopped coriander in a bowl and mix well, add lime juice, salt, red chilly powder and add the flaxseed powder and mix well and set aside.
4) Heat the non - stick skillet , Pour a ladle full of batter on the skillet and spread evenly to make a crisp dosa, brush few drops of oil and add, the masala filling in the center and wait dosa to leave the edges, once you see the browning of dosa , fold the dosa....
5) Plate the dosa with the coriander chutney, but I like it with simple yogurt.

Notes :- 

  • Black Gram should be soaked for minimum 3 hrs.
  • You can add any masala filling as per your choice. I dont like to add tomatoes in the filling as its becomes too watery .
  • Adding flax seeds powder we are adding omega-3 in our diet, so do add it.
  • You can make the paste of black gram in refrigerate for 8 days, so next time you wish to make dosas , the paste is handy.








                                                                        हिंदी मे 
सामग्री :-
दोसा बनाने के लिए
रागी  आटा  - १ कप
भीगी हुई उरद दाल - १/२ कप ( ३ घंटे )
चावल आटा - १/२ कप
दही - १/२ कप
बेकिंग सोडा - १/४ टीस्पून
नमक स्वाद अनुसार
पानी
चिकनाई के लिए तेल

मसाले  क लिए 
प्याज - १ कप बारीक कटा
गाजर - १ कप किसा हुआ
हरा धनिया - १/४ कप बारीक कटा
हरा प्याज - १/४ कप बारीक कटा
अलसी के बीज की पाउडर - १/४ कप (फ्लक्ससीड्स )
निम्बू का रस  - २ टीस्पून
लाल मिर्ची पाउडर - २ टीस्पून
नमक स्वाद अनुसार

विधि :- 
१) एक बड़े कटोरे में रागी  का आटा , चावल का आटा , बारीक पीसी हुई उरद दाल और दही मिला ले   अच्छी तरह फेट ले. यह मिश्रण गाढ़ा लगे तो इसमें थोड़ा - थोड़ा पानी मिलाये, ध्यान रहे की इसमें कोई गुठलियां न रहे.

२) अब इसमें नमक और बेकिंग सोडा डालकर अच्छे से २ से ३ मिं  फेटे. दही और सोडा इस मिश्रण को अच्छे से खमीर लाएगा और हमारे दोसे क्रिस्पी बनेंगे।

३) इस मिश्रण को १० मिं ढक कर रखे. तब तक प्याज ,गाजर, हरा धनिया, काट कर एक कटोरे में मिक्स करे, अब इसमें निम्बू का रास, अलसी की बीज पाउडर (फ्लक्ससीड्स ) ,नमक, लाल मिर्ची मिला ले और हमारे डोसा मिश्रण के साथ रखे.

४) अब एक नॉन स्टिक तवा ले, उसपे अब १ चम्मच डोसा का मिश्रण डाले, और पतला गोल गोल फेलाईये , अब एकदम थोड़ा तेल ब्रश करे, अब इसमें हमारा बनाए हुआ मसला बीछ में रखे, जब दोसा  पकने लगेगा वह अपने आप किनारों से निकल आएगा , हल्का ब्राउन होने दे और रोल कर ले.

५) गरमा गरम दोसा नारियल चटनी के साथ परोसे.




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