Ingredients :
Chicken - 600 gms
Finely chopped onions - 2 cups
Finely chopped tomatoes - 2 cups
Ginger Garlic paste - 1tbspn
Hung Curd - 1/4 cup
Black Peppercorns - 3-4
Cloves - 3-4
Green cardamom - 2-3
Bay leaf- 1
Black cardamon- 1
Cinnamon stick - 1
Dried Red Chilly - 1
Red Chilli powder - 1 tspn
Coriander powder - 1 tspn
Turmeric powder - 1/2 tspn
Ghee - 1 tbspn
Oil - 4 tbspn
Salt as per your taste
Dried Fenugreek leaves - 1 tspn
Water
To marinate the chicken
Ginger garlic paste - 1 tbspn
Salt - 1 tspn
Red chilly powder - 1 tspn
Lemon Juice - 2 tspn
Charcoal - small piece
To brine the chicken
Water - 4 cups
Salt - 4 tablespoon
Directions :
1) Clean the chicken very well and add 4 cups of water and 4 tbspn of salt.Refrigerate this and keep for min 2 hrs.
2) After two hours, drain the chicken and wash again to remove the excess salt. Now marinate the chicken with Ginger - garlic paste, salt, red chilly powder and lemon juice and mix well. Place a steel bowl and keep the red hot burning charcoal and add 1 tspn ghee and cover with the lid and set it aside.
3) In a Deep pan, add ghee and drop all our dried spices viz. Cinnamon stick , cloves, black peppercorns, green and black cardamons and bay leaf, now put on the flame and let the ghee get hot and let our spices sizzles in slow heating ghee, this will enhance the flavors of the dry spices, ones you see the spices are aromatic and sizzling add the oil and let it get heated. Now in this hot oil add the ginger garlic paste and saute for a min. Now add onions and cook till dark brown on medium flame. No cheating in cooking the onions, have patience and cook it well.
4) Add the hung curd and cook it on very low flame till nicely brown, add tomatoes at this point and wait the tomatoes to cook and check till this paste leave the oil on the edges, it means the paste is cooked perfectly.
5) Now drop red chilli powder, turmeric powder, coriander powder and salt and mix till combined and cook for 1 -2 mins.
6) Increase the flame on high and drop our marinated chicken and mix till all the chicken is coated well and cook for 2 -3 mins till you see the change in color to whitish.Than add 1 to 2 cups of water and mix well and cover the lid for next 15 mins. Do not open the lid. Let it cook on the lowest flame.
7) Add the crushed fenugreek leaves and serve hot with paratha or naan or even phulka .
हिंदी में
सामग्री :
चिकन - ६०० ग्राम
बारीक कटा प्याज - २ कप
बारीक कटा टमाटर - २ कप
अदरक - लहसुन पेस्ट - १ टेबलस्पून
गाढ़ा दही - १/४ कप
काली मिर्च - ३- ४
लौंग - ३-४
छोटी इलाइची - २-३
बड़ी इलाइची - १
तेज पत्ता - १
दालचीनी - १
सुखी लाल मिर्च - १-२
लाल मिर्ची पाउडर - १ टीस्पून
धनिया पाउडर - १ टीस्पून
हल्दी - १/२ टीस्पून
देसी घी- १ टेबलस्पून
तेल - ४ टेबलस्पून
कसूरी मेथी - १ टीस्पून
नमक स्वाद अनुसार
पानी
चिकन को मॅरिनेट करने के लिए
अदरक - लहसुन पेस्ट - १ टेबलस्पून
नमक - १ टीस्पून
लाल मिर्च पाउडर - १ टीस्पून
निम्बू का रस - २ टीस्पून
कोयला - १ टुकड़ा
चिकन को ब्राइन करने के लिए
पानी - ४ कप
नमक - ४ टेबलस्पून
विधि :
१) चिकन को अच्छी तरह साफ़ कर ले, फिर उसमे ४ कप पानी और ४ टेबलस्पून नमक डालकर उसे फ्रिज में २ घंटे के लिए रख दे।
२) २ घंटे बाद चिकन को नमकीन पानी से निकलकर अच्छी तरह धो ले और मरिनशन के लिए अदरक -लहसुन पेस्ट, नमक,लाल मिर्च पाउडर और निम्बू का रस डालकर अछि तरह मिला ले। अब इसमें एक कटोरी रखे और इसमें गरम कोयला रखे और १ चम्मच घी डालकर अच्छी तरह ढक दे।
३) अब एक कढ़ाई में घी डाले, और इसमें सारे खड़े मसाले डाले जैसे ,दालचीनी, लौंग, काली मिर्च, छोटी और बड़ी इलाइची और एक तेज पत्ता, अब गैस को ऑन करे और मध्यम आंच पर घी को गरम होने दे। इस से सारे खड़े मसले घी के गरम होते होते अपना स्वाद और खुशबू अच्छी तरह घी में आएगा। जब सारे मसाले पकने लगे उसमे तेल डाले, और फिर अदरक लहसुन का पेस्ट डालकर १ मिं तक भुने, फिर प्याज डाले और प्याज को अच्छी तरह सुनहरा होने दे, इस सब को धीमी आंच पे पकाए , प्याज भूरा होना चाइये लेकिन ध्यान रहे की जले नहीं।
४) अब इसमें दही डालकर अच्छी तरह धीमी आंच पर भून ले, जब यह मसाला अच्छा भूरा दिखे इसमें टमाटर डाले और अच्छी तरह पकाए। इस सब मसलों को तब तक पकाए जब तक इसमें से तेल अलग छूटने लगे , समाज लीजिए आपका मसला पाक चूका है।
५) लाल मिर्च पाउडर , हल्दी , धनिया पाउडर और नमक डालकर १- २ मिं तक पकए.
६) अब गैस की आंच तेज कर दे और इसमें हमारा मरिनेटेड चिकन दाल दे और अच्छी तरह मिले ले, आप देखेंगे की चिकन का रंग सफ़ेद हो रहा है इसमें पानी डाले, सबसे धीमी आंच पर १५ मिं के लिए ढक कर रख दे। ढक्कन को १५ मं तक नहीं खोले।
७) १५ मिं बाद , ढक्कन खोल के देखे, चिकन पक चूका होगा , अगर नहीं पका तो थोड़ी देर और पकने दे, फिर, कसूरी मेथी डालकर गरमा गरम परोसे।
Chicken - 600 gms
Finely chopped onions - 2 cups
Finely chopped tomatoes - 2 cups
Ginger Garlic paste - 1tbspn
Hung Curd - 1/4 cup
Black Peppercorns - 3-4
Cloves - 3-4
Green cardamom - 2-3
Bay leaf- 1
Black cardamon- 1
Cinnamon stick - 1
Dried Red Chilly - 1
Red Chilli powder - 1 tspn
Coriander powder - 1 tspn
Turmeric powder - 1/2 tspn
Ghee - 1 tbspn
Oil - 4 tbspn
Salt as per your taste
Dried Fenugreek leaves - 1 tspn
Water
To marinate the chicken
Ginger garlic paste - 1 tbspn
Salt - 1 tspn
Red chilly powder - 1 tspn
Lemon Juice - 2 tspn
Charcoal - small piece
To brine the chicken
Water - 4 cups
Salt - 4 tablespoon
Directions :
1) Clean the chicken very well and add 4 cups of water and 4 tbspn of salt.Refrigerate this and keep for min 2 hrs.
2) After two hours, drain the chicken and wash again to remove the excess salt. Now marinate the chicken with Ginger - garlic paste, salt, red chilly powder and lemon juice and mix well. Place a steel bowl and keep the red hot burning charcoal and add 1 tspn ghee and cover with the lid and set it aside.
3) In a Deep pan, add ghee and drop all our dried spices viz. Cinnamon stick , cloves, black peppercorns, green and black cardamons and bay leaf, now put on the flame and let the ghee get hot and let our spices sizzles in slow heating ghee, this will enhance the flavors of the dry spices, ones you see the spices are aromatic and sizzling add the oil and let it get heated. Now in this hot oil add the ginger garlic paste and saute for a min. Now add onions and cook till dark brown on medium flame. No cheating in cooking the onions, have patience and cook it well.
4) Add the hung curd and cook it on very low flame till nicely brown, add tomatoes at this point and wait the tomatoes to cook and check till this paste leave the oil on the edges, it means the paste is cooked perfectly.
5) Now drop red chilli powder, turmeric powder, coriander powder and salt and mix till combined and cook for 1 -2 mins.
6) Increase the flame on high and drop our marinated chicken and mix till all the chicken is coated well and cook for 2 -3 mins till you see the change in color to whitish.Than add 1 to 2 cups of water and mix well and cover the lid for next 15 mins. Do not open the lid. Let it cook on the lowest flame.
7) Add the crushed fenugreek leaves and serve hot with paratha or naan or even phulka .
हिंदी में
सामग्री :
चिकन - ६०० ग्राम
बारीक कटा प्याज - २ कप
बारीक कटा टमाटर - २ कप
अदरक - लहसुन पेस्ट - १ टेबलस्पून
गाढ़ा दही - १/४ कप
काली मिर्च - ३- ४
लौंग - ३-४
छोटी इलाइची - २-३
बड़ी इलाइची - १
तेज पत्ता - १
दालचीनी - १
सुखी लाल मिर्च - १-२
लाल मिर्ची पाउडर - १ टीस्पून
धनिया पाउडर - १ टीस्पून
हल्दी - १/२ टीस्पून
देसी घी- १ टेबलस्पून
तेल - ४ टेबलस्पून
कसूरी मेथी - १ टीस्पून
नमक स्वाद अनुसार
पानी
चिकन को मॅरिनेट करने के लिए
अदरक - लहसुन पेस्ट - १ टेबलस्पून
नमक - १ टीस्पून
लाल मिर्च पाउडर - १ टीस्पून
निम्बू का रस - २ टीस्पून
कोयला - १ टुकड़ा
चिकन को ब्राइन करने के लिए
पानी - ४ कप
नमक - ४ टेबलस्पून
विधि :
१) चिकन को अच्छी तरह साफ़ कर ले, फिर उसमे ४ कप पानी और ४ टेबलस्पून नमक डालकर उसे फ्रिज में २ घंटे के लिए रख दे।
२) २ घंटे बाद चिकन को नमकीन पानी से निकलकर अच्छी तरह धो ले और मरिनशन के लिए अदरक -लहसुन पेस्ट, नमक,लाल मिर्च पाउडर और निम्बू का रस डालकर अछि तरह मिला ले। अब इसमें एक कटोरी रखे और इसमें गरम कोयला रखे और १ चम्मच घी डालकर अच्छी तरह ढक दे।
३) अब एक कढ़ाई में घी डाले, और इसमें सारे खड़े मसाले डाले जैसे ,दालचीनी, लौंग, काली मिर्च, छोटी और बड़ी इलाइची और एक तेज पत्ता, अब गैस को ऑन करे और मध्यम आंच पर घी को गरम होने दे। इस से सारे खड़े मसले घी के गरम होते होते अपना स्वाद और खुशबू अच्छी तरह घी में आएगा। जब सारे मसाले पकने लगे उसमे तेल डाले, और फिर अदरक लहसुन का पेस्ट डालकर १ मिं तक भुने, फिर प्याज डाले और प्याज को अच्छी तरह सुनहरा होने दे, इस सब को धीमी आंच पे पकाए , प्याज भूरा होना चाइये लेकिन ध्यान रहे की जले नहीं।
४) अब इसमें दही डालकर अच्छी तरह धीमी आंच पर भून ले, जब यह मसाला अच्छा भूरा दिखे इसमें टमाटर डाले और अच्छी तरह पकाए। इस सब मसलों को तब तक पकाए जब तक इसमें से तेल अलग छूटने लगे , समाज लीजिए आपका मसला पाक चूका है।
५) लाल मिर्च पाउडर , हल्दी , धनिया पाउडर और नमक डालकर १- २ मिं तक पकए.
६) अब गैस की आंच तेज कर दे और इसमें हमारा मरिनेटेड चिकन दाल दे और अच्छी तरह मिले ले, आप देखेंगे की चिकन का रंग सफ़ेद हो रहा है इसमें पानी डाले, सबसे धीमी आंच पर १५ मिं के लिए ढक कर रख दे। ढक्कन को १५ मं तक नहीं खोले।
७) १५ मिं बाद , ढक्कन खोल के देखे, चिकन पक चूका होगा , अगर नहीं पका तो थोड़ी देर और पकने दे, फिर, कसूरी मेथी डालकर गरमा गरम परोसे।
No comments:
Post a Comment