Ingredients for Falafel
Garbanzo beans/Chickpeas - 1+1/2 C (soaked overnight)
Onions Chopped- 1C
Coriander chopped - 1C
Garlic - 2 cloves
Cumin powder - 2 tspn
Cumin - 1tspn
Coriander powder - 1 tspn
Red chilli powder - 2 tspn
Black pepper powder - 2 tspn
Baking soda - 1/4 tspn
All purpose flour - 1 tablespoon
Salt to taste
Directions :
1) In a blender or a food processor add the chickpeas +onions+Coriander+garlic+Cumin powder+Cumin+Coriander powder+Red chilli powder+Black pepper powder+Baking soda+All purpose flour and blend to a bit grainy paste, don't make a smooth paste.
2) Remove from the blender and add salt as per your taste.
3) Make balls or almond shapes from this grounded paste and deep fry on medium to high flame. It will take approximately 4 - 5 mins to turn nicely brown outside. Fry these balls in hot oil, if the oil is not hot it may splatter and break into the oil.
4) Use these falafel with the pita pockets, or serve with freshly made hummus. It tastes awesome just like that.....
हिंदी में
फ़लाफ़ेल बनाने की सामग्री :
काबुली चना - १+१/२ कप (रात भर भगाया हुआ )
प्याज कटा - १ कप
धनिया कटा - १ कप
लहसुन - २ कली
जीरा पाउडर - २ टीस्पून
साबुत जीरा - १ टीस्पून
धनिया पाउडर - १ टीस्पून
लाल मिर्च पाउडर - २ टीस्पून
काली मिर्च पाउडर - २ टीस्पून
बेकिंग सोडा - १/४ टीस्पून
मैदा - १ टेबलस्पून
नमक - स्वाद अनुसार
विधि :
१) बड़े ग्राइंडर जार में काबुली चना+प्याज कटा +धनिया कटा +लहसुन +जीरा पाउडर +साबुत जीरा +धनिया पाउडर +धनिया पाउडर +लाल मिर्च पाउडर +काली मिर्च पाउडर +बेकिंग सोडा +मैदा सब डालकर एक मोटी पेस्ट बना ले। इसे ज्यादा स्मूथ पेस्ट न करे।
२) एक कटोरे में इसे निकल ले और स्वाद अनुसार नमक डाले।
३) इसके निम्बू के अकार जितने गोले बन ले और तेज से मद्धम आंच पे तले , इसे अच्छे से पकने में ४ से ५ मिं लगेंगे। इसे गर्म तेल में ही डाले नहीं तो यह फैट सकते है।
४) इसे पीटा पॉकेट में डालकर या फिर हमंस के साथ या फिर गरमा गरम टोमॅटो केचप के साथ भी परोस सकते है।
Garbanzo beans/Chickpeas - 1+1/2 C (soaked overnight)
Onions Chopped- 1C
Coriander chopped - 1C
Garlic - 2 cloves
Cumin powder - 2 tspn
Cumin - 1tspn
Coriander powder - 1 tspn
Red chilli powder - 2 tspn
Black pepper powder - 2 tspn
Baking soda - 1/4 tspn
All purpose flour - 1 tablespoon
Salt to taste
Directions :
1) In a blender or a food processor add the chickpeas +onions+Coriander+garlic+Cumin powder+Cumin+Coriander powder+Red chilli powder+Black pepper powder+Baking soda+All purpose flour and blend to a bit grainy paste, don't make a smooth paste.
2) Remove from the blender and add salt as per your taste.
3) Make balls or almond shapes from this grounded paste and deep fry on medium to high flame. It will take approximately 4 - 5 mins to turn nicely brown outside. Fry these balls in hot oil, if the oil is not hot it may splatter and break into the oil.
4) Use these falafel with the pita pockets, or serve with freshly made hummus. It tastes awesome just like that.....
हिंदी में
फ़लाफ़ेल बनाने की सामग्री :
काबुली चना - १+१/२ कप (रात भर भगाया हुआ )
प्याज कटा - १ कप
धनिया कटा - १ कप
लहसुन - २ कली
जीरा पाउडर - २ टीस्पून
साबुत जीरा - १ टीस्पून
धनिया पाउडर - १ टीस्पून
लाल मिर्च पाउडर - २ टीस्पून
काली मिर्च पाउडर - २ टीस्पून
बेकिंग सोडा - १/४ टीस्पून
मैदा - १ टेबलस्पून
नमक - स्वाद अनुसार
विधि :
१) बड़े ग्राइंडर जार में काबुली चना+प्याज कटा +धनिया कटा +लहसुन +जीरा पाउडर +साबुत जीरा +धनिया पाउडर +धनिया पाउडर +लाल मिर्च पाउडर +काली मिर्च पाउडर +बेकिंग सोडा +मैदा सब डालकर एक मोटी पेस्ट बना ले। इसे ज्यादा स्मूथ पेस्ट न करे।
२) एक कटोरे में इसे निकल ले और स्वाद अनुसार नमक डाले।
३) इसके निम्बू के अकार जितने गोले बन ले और तेज से मद्धम आंच पे तले , इसे अच्छे से पकने में ४ से ५ मिं लगेंगे। इसे गर्म तेल में ही डाले नहीं तो यह फैट सकते है।
४) इसे पीटा पॉकेट में डालकर या फिर हमंस के साथ या फिर गरमा गरम टोमॅटो केचप के साथ भी परोस सकते है।
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