Ingredients :
Fenugreek Leaves - 3 Cup
Frozen Peas - 3/4 Cup
Onions - 1 medium sized
Ginger - 1 inch piece
Chillies - 2 to 3
Cashewnuts - 10-12
Khoya/Mava - 2 tbspn
Milk - 1/2 cup
Cream - 1 tbspn
Sugar - 1 tspn
Dried fenugreek leaves - 2 tspn
Salt to taste
Ghee - 1 tbspn
Water as required
Directions :
1) In a boiling water add cashews, onions, green chillies, ginger and boil for 7 - 10 mins, or till the onions becomes translucent and changes its color. When cooled completely drain the water and make a smooth paste of the boiled ingredients.
2) In another boiling water add all the fenugreek leaves and boil for 3 - 4 mins and transfer it to a ice bath (ice cold water,this will ensure the colour remains same after boiling) and then squeeze all the water from d leaves and set it aside. Make sure there remians no water in the leaves
2) In a hot pan add ghee and cinnamon stick and let it simmer for 1 min, after that add the grounded paste of the onions and cook for 2 min, then add khoya/mawa and mix well with the onion paste, check there should be no lumps, cook this for 1 min and later add milk and cream and cook for another 3 -4 mins. Add water if required, if the gravy thickens add half 4 -5 tablespoon of water and let it simmer more.
3) Now add the fenugreek leaves all into the gravy and stir continuously till all the leaves are separated and blended well in the gravy, than add the green peas and cook this for 2 mins on low - medium flame. Add sugar and salt as per your taste. Add the crushed dried fenugreek leaves and simmer for 1 min.
3) Serve this creamy and rich methi mutter malai with any Indian bread.
हिंदी में
सामग्री :
मेथी - ३ कप
प्याज - १
अदरक - १ इंच टुकड़ा
दालचीनी - १ टुकड़ा
हरी मिर्च - २ से ३
काजू - १० से १२
मावा - २ टेबलस्पून
दूध - १/२ कप
मलाई - १ टेबलस्पून
शक्कर - १ टीस्पून
कसूरी मेथी - २ टीस्पून
घी - १ टेबलस्पून
नमक स्वाद अनुसार
पानी
विधि :
१) उबलते हुए पानी में प्याज,काजू,हरी मिर्च, अदरक डालकर ७-१० मिं तक पकाए। जब तक प्याज का रंग बदलता हुआ दिखे तब तक पकए। ठंडा होने पर पानी से निकाल कर इसका मुलायम पेस्ट बन ले।
२) दूसरे उबलते हुए पानी में सारी मेथी डाल दे और ३ मिं तक उबाले , इसे तुरंत बर्फ वाले पानी में डाले और रखे , जब पूरा ठंडा हो जाये तब मेथी काे पूरी तरह पानी से निचोड़ ले,और मेथी को कुछ पानी ना रखे।
३) अब कढ़ाई में घी डाले और दालचीनी, इसे १ मिं तक तेज आंच पे पकने दे , अब आंच धीमी कर के इसमें हमरा प्याज का मसाला पेस्ट डाल दे और २ मं तक पकाए , अब इसमें मावा डाले और अच्छी तरह मसलों क साथ मिला ले , अब दूध और मलाई दाल कर ३ -४ मं तक पकाए अगर ग्रेवी ज़्यादा गाढ़ी लगे तो थोड़ा पानी मिला सकते है और धीमी आंच पर एक उबाल अने तक पकाए।
४) अब इसमें मेथी डालकर अच्छी तरह मिला ले जब तक सररि पत्तियां अलग अलग ग्रेवी में मिल जाए , और अब इसमें मटर भी दाल दे और २ मिं तक पकाए , अब इसमें थोड़ी चीनी और स्वाद अनुसार नमक डाले। जब उबाल आ जाये कसूरी मेथी डालकर और १ मिं पकने दे
५) गरमा गरम रोटी के साथ परोसे।
Serves : 3 - 4 people |
Frozen Peas - 3/4 Cup
Onions - 1 medium sized
Ginger - 1 inch piece
Chillies - 2 to 3
Cashewnuts - 10-12
Khoya/Mava - 2 tbspn
Milk - 1/2 cup
Cream - 1 tbspn
Sugar - 1 tspn
Dried fenugreek leaves - 2 tspn
Salt to taste
Ghee - 1 tbspn
Water as required
Directions :
1) In a boiling water add cashews, onions, green chillies, ginger and boil for 7 - 10 mins, or till the onions becomes translucent and changes its color. When cooled completely drain the water and make a smooth paste of the boiled ingredients.
2) In another boiling water add all the fenugreek leaves and boil for 3 - 4 mins and transfer it to a ice bath (ice cold water,this will ensure the colour remains same after boiling) and then squeeze all the water from d leaves and set it aside. Make sure there remians no water in the leaves
2) In a hot pan add ghee and cinnamon stick and let it simmer for 1 min, after that add the grounded paste of the onions and cook for 2 min, then add khoya/mawa and mix well with the onion paste, check there should be no lumps, cook this for 1 min and later add milk and cream and cook for another 3 -4 mins. Add water if required, if the gravy thickens add half 4 -5 tablespoon of water and let it simmer more.
3) Now add the fenugreek leaves all into the gravy and stir continuously till all the leaves are separated and blended well in the gravy, than add the green peas and cook this for 2 mins on low - medium flame. Add sugar and salt as per your taste. Add the crushed dried fenugreek leaves and simmer for 1 min.
3) Serve this creamy and rich methi mutter malai with any Indian bread.
हिंदी में
सामग्री :
मेथी - ३ कप
प्याज - १
अदरक - १ इंच टुकड़ा
दालचीनी - १ टुकड़ा
हरी मिर्च - २ से ३
काजू - १० से १२
मावा - २ टेबलस्पून
दूध - १/२ कप
मलाई - १ टेबलस्पून
शक्कर - १ टीस्पून
कसूरी मेथी - २ टीस्पून
घी - १ टेबलस्पून
नमक स्वाद अनुसार
पानी
विधि :
१) उबलते हुए पानी में प्याज,काजू,हरी मिर्च, अदरक डालकर ७-१० मिं तक पकाए। जब तक प्याज का रंग बदलता हुआ दिखे तब तक पकए। ठंडा होने पर पानी से निकाल कर इसका मुलायम पेस्ट बन ले।
२) दूसरे उबलते हुए पानी में सारी मेथी डाल दे और ३ मिं तक उबाले , इसे तुरंत बर्फ वाले पानी में डाले और रखे , जब पूरा ठंडा हो जाये तब मेथी काे पूरी तरह पानी से निचोड़ ले,और मेथी को कुछ पानी ना रखे।
३) अब कढ़ाई में घी डाले और दालचीनी, इसे १ मिं तक तेज आंच पे पकने दे , अब आंच धीमी कर के इसमें हमरा प्याज का मसाला पेस्ट डाल दे और २ मं तक पकाए , अब इसमें मावा डाले और अच्छी तरह मसलों क साथ मिला ले , अब दूध और मलाई दाल कर ३ -४ मं तक पकाए अगर ग्रेवी ज़्यादा गाढ़ी लगे तो थोड़ा पानी मिला सकते है और धीमी आंच पर एक उबाल अने तक पकाए।
४) अब इसमें मेथी डालकर अच्छी तरह मिला ले जब तक सररि पत्तियां अलग अलग ग्रेवी में मिल जाए , और अब इसमें मटर भी दाल दे और २ मिं तक पकाए , अब इसमें थोड़ी चीनी और स्वाद अनुसार नमक डाले। जब उबाल आ जाये कसूरी मेथी डालकर और १ मिं पकने दे
५) गरमा गरम रोटी के साथ परोसे।
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