Monday, 27 June 2016

PATTE CHOUX PASTRY / CREAM PUFFS

Ingredients :-
Water - 120 ml (1/2 cup)
Butter- 50 gms ( 1/4 C)
Plain Flour - 75 gms (1/2 C + 1 tbspn)
Eggs - 2
Castor Sugar - 1 tablespoon

Directions :-
1) In a saucepan, add water, butter sugar and bring to a boil.

2) Take the saucepan out of flame and add the Plain flour, with a wooden spoon mix quickly to form a soft lump.

3) Now, again keep the saucepan on simmer and with the wooden spoon keep mixing the batter till you find a thin film of flour sticking to the saucepan,it will take approximately 2 - 3 mins, remove it from heat.

4) After 5-7 mins just check the batter is lukewarm, break two eggs in a bowl and add little by little in the flour mix, stir vigorously after each addition to make a thick and shiny paste like dough.

5) Pre heat the oven @ 200 C, line the baking tray with parchment paper.



6) Now with the help of small scoop or spoon put a tablespoon of batter on a the baking tray ,it would make approx 12 - 15 medium sized puff, keep space between each other as they will swell after baking, approximately double in size or even more.

7) Bake these beauty puffs for approx 20 - 22 mins or till the golden brown tops.

8) Let it cool completely and cut from the center and add whatever filling you wish to, I have filled these beauties with whipped cream and topped with chocolate sauce.

9) Dust with powdered sugar and serve.






                                                                      हिंदी में

सामग्री :-
पानी - १२० मिली (१/२ कप )
बटर - ५० ग्राम  (१/४ कप )
मैदा - ७५ ग्राम (१/२ कप + १ टेबलस्पून )
अंडे - २
बारीक शक्कर - १ टेबलस्पून
विधि :-
१) एक सॉस पैन में पानी, बटर, शक्कर दाल कर धीमी आंच पर १ उबाल अने तक उबाले.

२) सॉस पैन को गैस से निचे उतारे और उसमे एक साथ सारा मैदा डाल  के मिलाये , एक अच्छा सॉफ्ट आटा  जैसे दिखना चाइये.

३) अब फिरसे सॉस पैन  को गैस पे धीमी आँच  पे रखे ,और २ -३ मिं  तक चलाए , जब एक हलकी परत जम  जाये सॉस पैन में और वह किनारों से छूटने लगे तो गैस बंद कर दे।

४) ५ -७  मिं  बाद , एक कटोरी में २ अंडे चम्मच की सहायता से फेट ले , और धीरे धीरे ३ हिस्सों में डाले, हर एक हिस्सा डालने क बाद अच्छी तरह  इस मिश्रण को फेट ले. आखरी हिस्सा डालने क बाद यहाँ एक गाढ़ा और चमकदार  पिला पेस्ट जैसे दिखेगा। यह ज्यादा पतला नहीं  होना चाहिए।

५)ओवन को २०० C में गरम कर ले.

६) अब बेकिंग ट्रे में पार्चमेंट पेपर बिछा  दे, अब इसमें हमारा बना  हुआ मिश्रण स्कूप से डाले नहीं तो २ चम्मच क सहायता से डाले. दो मिश्रण क बीच में हलकी जगह छोड़े , क्यों की बेक  होने क बाद यह दो गुना फूल जायेगा।

७) तकरीबन इस मिश्रण से १२- १५ पफ्फस  बनेंगे , अब इस ट्रे को २० -२२ मिं तक बेक करे, और देखे की ऊपरी हिस्सा गोल्डन ब्राउन हो,

८) इन पफ्फस को बीच से काटकर ,आप  इसमें अपनी  पसंदीदा फिलिंग कर सकते है, मैंने व्हीप्ड क्रीम फिल किया है और ऊपर से चॉक्लेट सॉस।

९) पिसि  हुई शक्कर ऊपर से गार्निश के लिए डाले, इससे और खूबसूरत लगेंगे ये पफ्फस  और स्वाद भी अच्छा आएगा.






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