Ingredients
NOTES:
Plain Flour :- 175 gms
Brown Sugar :- 64gms
White granulated sugar :- 64 gms
Butter :- 100 gms
Egg:- 1 large
Vanilla Essence :- 1 tspn
Baking soda:- 1/2 tspn
Corn Starch :- 1 tbspn
Chocolate chips :- 50 gms min. you can add more if you like more.
Directions:-
· In a large mixing bowl add soft butter (room temp.) sugar and brown sugar and cream well. (Rub against the sides of the bowl with spatula ). I you have a hand blender , blend it for 2 mins till you see butter and sugar has incorporated completely .
· Pre heat the oven. Place the cookies in the parchment lined tray with enough space as it will increase in size.
· Now add egg (room temp.) and vanilla essence and again blend well, till you see a thick paste of sugar and butter.
· Now sift the plain flour , baking soda and corn starch in our wet mixture and mix well till you see everything is mixed well with the plain flour.
· Add the chocolate chips to the mixture and mix well... just check you add enough of choco chips so u get enough in every bite..lol
· Now refrigerate the mixture for atleast 30 mins. After 30 mins take 2 tspn mixture in the palm and make a round ball and keep them on a parchment paper. It will make approx 24 balls. Now again refrigerate them for 20 - 30 mins.
· Bake the cookies at 160 degree C for about 12 to 15 mins depending upon your oven. Just check on the cookies if they are slightly browned at the edges, it means they are done.
· Let the cookies rest in the tray for 5 mins and let them cool down on a wire rack for 15 mins.
NOTES:
- Freshly baked cookies always tastes good. So make the balls and keep it in the freezer, when u want to munch cookies take as many cookie balls u need and let it rest on your counter top for 10 - 15 mins and bake as above.....It would be crisp outside and chewy and soft inside
- If you prefer your cookies soft and gooey eat them the next day....
- For only crispy cookies recipe and the weighing of ingredients will differ, will upload that version very soon....
हिंदी मे
सामग्री :-
मैदा - १७५ ग्राम
ब्राउन शुगर - ६४ ग्राम
सफ़ेद शक्कर - ६४ ग्राम
बटर - १०० ग्राम
अंडा - १
वैनिला एसेंस - १ टीस्पून
बेकिंग सोडा - १/२ टीस्पून
मक्के का आटा - १ टेबलस्पून (कॉर्न फ्लौर )
चॉक्लेट चिप्स - ५० ग्राम
विधि :-
१) एक बड़े कटोरे में बटर ( रूम के तापमान पर हो ), ब्राउन शुगर, सफ़ेद शक्कर दाल कर चम्मच की सहायता से फेटे. इस बटर मिश्रण को कटोरे के साइड में शक्कर में घिसे ,जिससे से दोनों एकत्रित हो.
२) अब इसमें एक अंडा डाले, और वेनिला एसेंस डालकर अच्छी तरह फेटे। एक गाढ़ी पेस्ट की तरह ये मिश्रण दिखेगा.
३) अब एक छन्नी ले, उसमे मैदा, मक्के का आटा, बेकिंग सोडा डाले और सार हमारे बटर मौर अंडे क मिश्रण में एक साथ दाल दे. इसे अच्छी तरह मिक्स करे , अहम इसे ज़्यादा भी चलन नहीं है , जब तक सारा मैदा बटर मिश्रण में घुल जाये बस तक तक चलाये.
४) अब इसमें चॉक्लेट चिप्स डाले , आपकी की इच्छा से आप ज्यादा भी डाल सकते है.
५) फ्रिज में इस मिश्रण को ३० मं तक ढक कर रख दे. ३० मिं बाद यह मिश्रण और जैम जायेगा और गढ्ढा होगा ,२ चम्मच मिश्रण को लेके हटली पर रखे और गोले बना ले और पार्चमेंट पेपर पे रख दे. इस मिश्रण से तक़रीबन २०- २४ कुकी बॉल्स बनेंगे। सारे गोले बनने क बाद फिर से इसे फ्रिज में ३० मिं तक रख दे।
६) ओवन को गरम कर ले।
७) अब बेकिंग ट्रे पार्चमेंट पेपर बिछा कर इस में सिर्फ ८ गोले रखे और बीच में जगह छोड़े। अब इसे १२- १५ मं बेक करे। किनारों से थोड़ा भूरा रंग आ जाये तो समाज जाइये आपके कूकीज तयार है।
८) इन कूकीज को ५ - १० मिं ठंडा होने दे , और फिर खाए।
९) ठन्डे ठन्डे दूध क साथ ताज़े कूकीज का मज्जा कुछ और ही है.
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