Monday, 4 July 2016

ZEBRA CAKE

Ingredients :-


Vanilla Sponge
Flour - 1 + 1/2 C ( 187 gms)
Salt - 1/4 tspn
Baking powder - 1 tspn
Butter - 50 gms (1/2 stick)
Oil - 50 gms
Sugar - 1/2 C (100 gms)
Eggs - 2
Vanilla essence - 1 tspn
Milk - 120 ml
Chocolate sponge
Coco powder - 1+1/2 Tblspn
Sugar - 1/2 Tblspn
Milk - 4 Tblspn

Directions :
1) Grease the Cake tin (7 inch or 8 inch) and line it with the Butter paper or parchment paper. Preheat the oven 180 degree C

2) In a bowl sift the plain flour, baking powder and salt and mix till combined.

3) In a large mixing bowl, whisk butter, oil and sugar (100 gms) till creamy, gradually add one egg at a time and whisk till foamy (approx 2 mins) and add vanilla essence and whisk for 30 secs.

4) Now add flour mix and milk alternating for 3 times. Do not over mix. (whisk approx 2 mins.)

5) In another bowl take coco powder, sugar, milk and mix generously till sugar dissolves and you will get thick chocolaty paste.

6) Add 2 tbspn of the vanilla batter in this coco mixture and stir till combined. When combined now add half of the vanilla batter in the coco batter and mix till nicely incorporated.

7) Now we have two batters 1) Vanilla (white) 2) Choc batter ( chocolaty).Now take a teaspoon of white batter and drop in the center of the cake tin, then the choc batter and drop again in the center of white batter and repeat the same process till you end with both the batters.

8) Bake this beautiful Zebra swirls for 20 - 22 mins, or toothpick inserted in the center should come out clean. Let it cool for 10 min on a cooling rack.

9) Serve and impress everyone.



                                                                            हिंदी में 


सामग्री :

वैनिला स्पंज के लिए
मैदा - १+१/५ कप (१८७ ग्राम )
नमक - १/४ टीस्पून
बेकिंग पाउडर - १ टीस्पून
बटर - ५० ग्राम
तेल - ५० ग्राम
शक्कर - १/२ कप (१०० ग्राम )
अंडे - २
वैनिला एसेंस - १ टीस्पून
दूध - १२० मिली

चॉक्लेट स्पंज
कोको पाउडर - १+१/२ टेबलस्पून
शक्कर - १/२ टेबलस्पून
दूध - ४ टेबलस्पून

विधि :
१) केक टिन को थोड़ा मक्खन लगा के ग्रीज़ करे और पार्चमेंट पेपर बिछाए. ओवन को १८० C पे प्री हीट करे.

२) एक छन्नी से मैदा, बेकिंग पाउडर और नमक छान  कर रख दे।

३) अब एक बड़े कटोरे में ,बटर, तेल , शक्कर (१०० ग्राम ) डाल  कर अच्छी तरह फेट (व्हिस्क) ले। अब एक अंडा डाले और फिर से अच्छी तरह फेंटे ,अब दूसरा अंडा डाले और १ मिं तक फेंटे।  यहाँ मिश्रण एक गाढ़ी और बुलबुली दिखनी चाइये, अब इसमें वैनिला एसेंस डाले और ३० सेकंड तक फिर। ( अगर इलेक्ट्रिक व्हिसकर हो तो फेंटने की पूरी प्रक्रिया बस २ मं हो उससे ज़्यादा न फेंटे। और हाथ से फटेंगे तो ५ मिं तक व्हिस्क  करे.  )

४) अब ३ हिस्सों में हमारा मैदा मिश्रण और दूध डाले. एक बार मैदा और दूध डाले और फेंटे जब यह अच्छी तरह घुल जाए तो बाकि क २ हिस्से डाले। ध्यान रहे ज़्यादा न फेंटे।

५) दूसरे कटोरे में कोको पाउडर, शक्कर, दूध डालकर अच्छी तरह मिलाए ,जब तक शक्कर घुल जाए और एक गाढ़ी पेस्ट दिखे।

६) अब २ टेबलस्पून हमारा वैनिला केक का बेटेर  ले और चोको मिक्स में डाले एंड मिला ले। जब अच्छी तरह मिल जाए तब वैनिला बटर से आधा हिस्सा चोको मिक्स में डाले डालकर मिला ले.

७) इस तरह अब हमारे पास २ केक मिक्स है :१) वैनिला २) चॉक्लेट।  अब १ टीस्पून  वैनिला केक मिक्स केक इन के बीच में डाले , अब चॉक्लेट केक मिक्स दूसरी टीस्पून से वैनिला केक मिक्स के ऊपर से बीच में डाले। इसी प्रकार एक एक चम्मच दोनों केक मिक्स बारी बारी से खत्म होने तक डाले।

८) अब इस ज़ेबरा जैसे दिखने वाले केक मिक्स को २० - २२ मिं  तक बेक करे. बहार निकल के १० मिं  ठंडा होने दे।

९) ताज़ा बन केक सबको खिलाए और तारीफे पाये.


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