Ingredients :
Cottage cheese - 250 gms
Red Tomatoes chopped -7- 8 medium sized
Cashewnuts - 12 -15 grind into smooth paste
Ginger paste - 2 tablespoon
Black Cardamon - 1
Cinnamon stick - 1 inch
Mace - 3 to 4 strands
Red Chilly powder - 2 teaspoon
Coriander powder - 1 teaspoon
Dried Fenugreek Leaves - 2 teaspoon
Sugar - 2 tablespoon
Milk - 1 cup
Cream - 2 tablespoon
Butter - 2 tablespoon
Salt as per your taste
Water
Directions :-
1) In a pan add the cube of butter and drop all the dry spices such as Black cardamon ,mace, cinnamon stick and let it sizzle with the melting butter for 1 min, when you start smelling all the aromas of the spices drop all the tomatoes, add a teaspoon of salt (that will make tomatoes to cook faster ) and a tablespoon of sugar and cook till soft .Then add a cup of milk and let it cook further for another 3 -4 min till you see the change in color of the tomatoes or till you see tomatoes are mushy. Let it cool and grind to a smooth paste.
2) In a pan , add 1 tablespoon of butter and add the cashew and ginger paste and saute for 2 mins. Add red chilli powder + Coriander powder + 1 tablespoon sugar and Then pour all the grinded tomato paste and cook for 4 -5 mins on low to medium flame.When you see the gravy is simmering Add the cream and mix well and let it cook for another 2 mins after that turn of the flame. Sift this gravy with the help of sieve, this is a very important step , this will ensure that there are no lumps and the gravy is smooth and silky.
3) Transfer this smooth gravy again into the pan and add 1/2 cup of water and cook till simmering. Sprinkle the crushed Dried fenugreek leaves and to get that texture like the restaurant ,grate a cube of cottage cheese into the gravy and then add all the cottage cheese cubes and cook for 1 min.
4) Garnish with few Fenugreek leaves and grated cottage cheese and cream and serve with Naan or any Indian bread.
हिंदी में
सामग्री
पनीर - २५० ग्राम
लाल टमाटर कटे हुए - ७ से ८ मध्यम
काजू - १२ से १५ पेस्ट
अदरक पेस्ट - २ टेबलस्पून
बड़ी इलाइची - १
दालचीनी - १ इंच
जावित्री - 3से ४ किनार
लाल मिर्च पाउडर - २ टीस्पून
धनिया पाउडर - १ टीस्पून
कसूरी मेथी - २ टीस्पून
चीनी - २ टेबलस्पून
दूध - १ कप
क्रीम - २ टेबलस्पून
बटर - २ टेबलस्पून
नमक स्वाद अनुसार
पानी
विधि :
१) कढ़ाई में १ टेबलस्पून बटर डालकर उसमे सारे खड़े मसाले डाले दे जैसे दालचीनी , जावित्री ,बड़ी इलाइची और पिघलते हुए बटर क साथ इसे भी पकने दे , जब मसालों की खुशबू आने लगे उसमे सारे कटे हुए टमाटर दाल दे , अब इसमें १ टीस्पून नमक और १ टेबलस्पून चीनी डालकर पकने दे। जब टमाटर पकने लगे इसमें दूध डाले और ३ से ४ मिं पकने दे। ठंडा होने पर मिक्सर से मुलायम सी पेस्ट कर ले।
२) अब दूसरी कढ़ाई में १ टेबलस्पून बटर डाले, गरम होने पर इसमें पीसी हुई काजू की पेस्ट और अदरक की पेस्ट डालकर २ मिं तक पकाए। अब एक साथ सारी टमाटर की पेस्ट दाल दे और लगभग ४ से ५ मिं तक धीमी आंच पे पकाए। अब इसमें लाल मिर्च पाउडर + धनिया पाउडर + १ टेबलस्पून चीनी और नमक डालकर पकाए। जब इसे उबाल आने लगे तो गैस बंद कर दे। अब इसमें क्रीम डालकर और २ मिं पकाए। अब इस ग्रेवी को एक बड़ी छन्नी से छान ले इससे यह ग्रेवी एकदम रेशमी सी मुलायम होगी।
३) छानी हुई ग्रेवी को वापस कढ़ाई में डालकर १/२ कप पानी डालकर एक उबाल अने तक पकाए , कसी हुई कसूरी मेथी डाले एंड और टुकड़ा पनीर कसकर दाल दे ,इससे ग्रेवी को रेस्टोरेंट स्टाइल टेक्सचर आएगा। अब बसारे पनीर के क्यूब्स डालकर १ मं तक पकए। पनीर डालने क बाद इसमें करची ज़्यादा न चलाए।
४) कसूरी मेथी, कस हुआ पनीर और क्रीम डालकर गार्निश करे और किसी भी रोटी क साथ परोसे।
Cottage cheese - 250 gms
Red Tomatoes chopped -7- 8 medium sized
Cashewnuts - 12 -15 grind into smooth paste
Ginger paste - 2 tablespoon
Black Cardamon - 1
Cinnamon stick - 1 inch
Mace - 3 to 4 strands
Red Chilly powder - 2 teaspoon
Coriander powder - 1 teaspoon
Dried Fenugreek Leaves - 2 teaspoon
Sugar - 2 tablespoon
Milk - 1 cup
Cream - 2 tablespoon
Butter - 2 tablespoon
Salt as per your taste
Water
Directions :-
1) In a pan add the cube of butter and drop all the dry spices such as Black cardamon ,mace, cinnamon stick and let it sizzle with the melting butter for 1 min, when you start smelling all the aromas of the spices drop all the tomatoes, add a teaspoon of salt (that will make tomatoes to cook faster ) and a tablespoon of sugar and cook till soft .Then add a cup of milk and let it cook further for another 3 -4 min till you see the change in color of the tomatoes or till you see tomatoes are mushy. Let it cool and grind to a smooth paste.
2) In a pan , add 1 tablespoon of butter and add the cashew and ginger paste and saute for 2 mins. Add red chilli powder + Coriander powder + 1 tablespoon sugar and Then pour all the grinded tomato paste and cook for 4 -5 mins on low to medium flame.When you see the gravy is simmering Add the cream and mix well and let it cook for another 2 mins after that turn of the flame. Sift this gravy with the help of sieve, this is a very important step , this will ensure that there are no lumps and the gravy is smooth and silky.

4) Garnish with few Fenugreek leaves and grated cottage cheese and cream and serve with Naan or any Indian bread.
हिंदी में
सामग्री
पनीर - २५० ग्राम
लाल टमाटर कटे हुए - ७ से ८ मध्यम
काजू - १२ से १५ पेस्ट
बड़ी इलाइची - १
दालचीनी - १ इंच
जावित्री - 3से ४ किनार
लाल मिर्च पाउडर - २ टीस्पून
धनिया पाउडर - १ टीस्पून
कसूरी मेथी - २ टीस्पून
चीनी - २ टेबलस्पून
दूध - १ कप
क्रीम - २ टेबलस्पून
बटर - २ टेबलस्पून
नमक स्वाद अनुसार
पानी
विधि :
१) कढ़ाई में १ टेबलस्पून बटर डालकर उसमे सारे खड़े मसाले डाले दे जैसे दालचीनी , जावित्री ,बड़ी इलाइची और पिघलते हुए बटर क साथ इसे भी पकने दे , जब मसालों की खुशबू आने लगे उसमे सारे कटे हुए टमाटर दाल दे , अब इसमें १ टीस्पून नमक और १ टेबलस्पून चीनी डालकर पकने दे। जब टमाटर पकने लगे इसमें दूध डाले और ३ से ४ मिं पकने दे। ठंडा होने पर मिक्सर से मुलायम सी पेस्ट कर ले।
२) अब दूसरी कढ़ाई में १ टेबलस्पून बटर डाले, गरम होने पर इसमें पीसी हुई काजू की पेस्ट और अदरक की पेस्ट डालकर २ मिं तक पकाए। अब एक साथ सारी टमाटर की पेस्ट दाल दे और लगभग ४ से ५ मिं तक धीमी आंच पे पकाए। अब इसमें लाल मिर्च पाउडर + धनिया पाउडर + १ टेबलस्पून चीनी और नमक डालकर पकाए। जब इसे उबाल आने लगे तो गैस बंद कर दे। अब इसमें क्रीम डालकर और २ मिं पकाए। अब इस ग्रेवी को एक बड़ी छन्नी से छान ले इससे यह ग्रेवी एकदम रेशमी सी मुलायम होगी।
३) छानी हुई ग्रेवी को वापस कढ़ाई में डालकर १/२ कप पानी डालकर एक उबाल अने तक पकाए , कसी हुई कसूरी मेथी डाले एंड और टुकड़ा पनीर कसकर दाल दे ,इससे ग्रेवी को रेस्टोरेंट स्टाइल टेक्सचर आएगा। अब बसारे पनीर के क्यूब्स डालकर १ मं तक पकए। पनीर डालने क बाद इसमें करची ज़्यादा न चलाए।
४) कसूरी मेथी, कस हुआ पनीर और क्रीम डालकर गार्निश करे और किसी भी रोटी क साथ परोसे।
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