Ingredients :
Cottage cheese - 250 gms
Red Tomatoes chopped -7- 8 medium sized
Cashewnuts - 12 -15 grind into smooth paste
Ginger paste - 2 tablespoon
Black Cardamon - 1
Cinnamon stick - 1 inch
Mace - 3 to 4 strands
Red Chilly powder - 2 teaspoon
Coriander powder - 1 teaspoon
Dried Fenugreek Leaves - 2 teaspoon
Sugar - 2 tablespoon
Milk - 1 cup
Cream - 2 tablespoon
Butter - 2 tablespoon
Salt as per your taste
Water
Directions :-
1) In a pan add the cube of butter and drop all the dry spices such as Black cardamon ,mace, cinnamon stick and let it sizzle with the melting butter for 1 min, when you start smelling all the aromas of the spices drop all the tomatoes, add a teaspoon of salt (that will make tomatoes to cook faster ) and a tablespoon of sugar and cook till soft .Then add a cup of milk and let it cook further for another 3 -4 min till you see the change in color of the tomatoes or till you see tomatoes are mushy. Let it cool and grind to a smooth paste.
2) In a pan , add 1 tablespoon of butter and add the cashew and ginger paste and saute for 2 mins. Add red chilli powder + Coriander powder + 1 tablespoon sugar and Then pour all the grinded tomato paste and cook for 4 -5 mins on low to medium flame.When you see the gravy is simmering Add the cream and mix well and let it cook for another 2 mins after that turn of the flame. Sift this gravy with the help of sieve, this is a very important step , this will ensure that there are no lumps and the gravy is smooth and silky.
3) Transfer this smooth gravy again into the pan and add 1/2 cup of water and cook till simmering. Sprinkle the crushed Dried fenugreek leaves and to get that texture like the restaurant ,grate a cube of cottage cheese into the gravy and then add all the cottage cheese cubes and cook for 1 min.
4) Garnish with few Fenugreek leaves and grated cottage cheese and cream and serve with Naan or any Indian bread.
हिंदी में
सामग्री
पनीर - २५० ग्राम
लाल टमाटर कटे हुए - ७ से ८ मध्यम
काजू - १२ से १५ पेस्ट
अदरक पेस्ट - २ टेबलस्पून
बड़ी इलाइची - १
दालचीनी - १ इंच
जावित्री - 3से ४ किनार
लाल मिर्च पाउडर - २ टीस्पून
धनिया पाउडर - १ टीस्पून
कसूरी मेथी - २ टीस्पून
चीनी - २ टेबलस्पून
दूध - १ कप
क्रीम - २ टेबलस्पून
बटर - २ टेबलस्पून
नमक स्वाद अनुसार
पानी
विधि :
१) कढ़ाई में १ टेबलस्पून बटर डालकर उसमे सारे खड़े मसाले डाले दे जैसे दालचीनी , जावित्री ,बड़ी इलाइची और पिघलते हुए बटर क साथ इसे भी पकने दे , जब मसालों की खुशबू आने लगे उसमे सारे कटे हुए टमाटर दाल दे , अब इसमें १ टीस्पून नमक और १ टेबलस्पून चीनी डालकर पकने दे। जब टमाटर पकने लगे इसमें दूध डाले और ३ से ४ मिं पकने दे। ठंडा होने पर मिक्सर से मुलायम सी पेस्ट कर ले।
२) अब दूसरी कढ़ाई में १ टेबलस्पून बटर डाले, गरम होने पर इसमें पीसी हुई काजू की पेस्ट और अदरक की पेस्ट डालकर २ मिं तक पकाए। अब एक साथ सारी टमाटर की पेस्ट दाल दे और लगभग ४ से ५ मिं तक धीमी आंच पे पकाए। अब इसमें लाल मिर्च पाउडर + धनिया पाउडर + १ टेबलस्पून चीनी और नमक डालकर पकाए। जब इसे उबाल आने लगे तो गैस बंद कर दे। अब इसमें क्रीम डालकर और २ मिं पकाए। अब इस ग्रेवी को एक बड़ी छन्नी से छान ले इससे यह ग्रेवी एकदम रेशमी सी मुलायम होगी।
३) छानी हुई ग्रेवी को वापस कढ़ाई में डालकर १/२ कप पानी डालकर एक उबाल अने तक पकाए , कसी हुई कसूरी मेथी डाले एंड और टुकड़ा पनीर कसकर दाल दे ,इससे ग्रेवी को रेस्टोरेंट स्टाइल टेक्सचर आएगा। अब बसारे पनीर के क्यूब्स डालकर १ मं तक पकए। पनीर डालने क बाद इसमें करची ज़्यादा न चलाए।
४) कसूरी मेथी, कस हुआ पनीर और क्रीम डालकर गार्निश करे और किसी भी रोटी क साथ परोसे।
Cottage cheese - 250 gms
Red Tomatoes chopped -7- 8 medium sized
Cashewnuts - 12 -15 grind into smooth paste
Ginger paste - 2 tablespoon
Black Cardamon - 1
Cinnamon stick - 1 inch
Mace - 3 to 4 strands
Red Chilly powder - 2 teaspoon
Coriander powder - 1 teaspoon
Dried Fenugreek Leaves - 2 teaspoon
Sugar - 2 tablespoon
Milk - 1 cup
Cream - 2 tablespoon
Butter - 2 tablespoon
Salt as per your taste
Water
Directions :-
1) In a pan add the cube of butter and drop all the dry spices such as Black cardamon ,mace, cinnamon stick and let it sizzle with the melting butter for 1 min, when you start smelling all the aromas of the spices drop all the tomatoes, add a teaspoon of salt (that will make tomatoes to cook faster ) and a tablespoon of sugar and cook till soft .Then add a cup of milk and let it cook further for another 3 -4 min till you see the change in color of the tomatoes or till you see tomatoes are mushy. Let it cool and grind to a smooth paste.
2) In a pan , add 1 tablespoon of butter and add the cashew and ginger paste and saute for 2 mins. Add red chilli powder + Coriander powder + 1 tablespoon sugar and Then pour all the grinded tomato paste and cook for 4 -5 mins on low to medium flame.When you see the gravy is simmering Add the cream and mix well and let it cook for another 2 mins after that turn of the flame. Sift this gravy with the help of sieve, this is a very important step , this will ensure that there are no lumps and the gravy is smooth and silky.
3) Transfer this smooth gravy again into the pan and add 1/2 cup of water and cook till simmering. Sprinkle the crushed Dried fenugreek leaves and to get that texture like the restaurant ,grate a cube of cottage cheese into the gravy and then add all the cottage cheese cubes and cook for 1 min.
4) Garnish with few Fenugreek leaves and grated cottage cheese and cream and serve with Naan or any Indian bread.
हिंदी में
सामग्री
पनीर - २५० ग्राम
लाल टमाटर कटे हुए - ७ से ८ मध्यम
काजू - १२ से १५ पेस्ट
बड़ी इलाइची - १
दालचीनी - १ इंच
जावित्री - 3से ४ किनार
लाल मिर्च पाउडर - २ टीस्पून
धनिया पाउडर - १ टीस्पून
कसूरी मेथी - २ टीस्पून
चीनी - २ टेबलस्पून
दूध - १ कप
क्रीम - २ टेबलस्पून
बटर - २ टेबलस्पून
नमक स्वाद अनुसार
पानी
विधि :
१) कढ़ाई में १ टेबलस्पून बटर डालकर उसमे सारे खड़े मसाले डाले दे जैसे दालचीनी , जावित्री ,बड़ी इलाइची और पिघलते हुए बटर क साथ इसे भी पकने दे , जब मसालों की खुशबू आने लगे उसमे सारे कटे हुए टमाटर दाल दे , अब इसमें १ टीस्पून नमक और १ टेबलस्पून चीनी डालकर पकने दे। जब टमाटर पकने लगे इसमें दूध डाले और ३ से ४ मिं पकने दे। ठंडा होने पर मिक्सर से मुलायम सी पेस्ट कर ले।
२) अब दूसरी कढ़ाई में १ टेबलस्पून बटर डाले, गरम होने पर इसमें पीसी हुई काजू की पेस्ट और अदरक की पेस्ट डालकर २ मिं तक पकाए। अब एक साथ सारी टमाटर की पेस्ट दाल दे और लगभग ४ से ५ मिं तक धीमी आंच पे पकाए। अब इसमें लाल मिर्च पाउडर + धनिया पाउडर + १ टेबलस्पून चीनी और नमक डालकर पकाए। जब इसे उबाल आने लगे तो गैस बंद कर दे। अब इसमें क्रीम डालकर और २ मिं पकाए। अब इस ग्रेवी को एक बड़ी छन्नी से छान ले इससे यह ग्रेवी एकदम रेशमी सी मुलायम होगी।
३) छानी हुई ग्रेवी को वापस कढ़ाई में डालकर १/२ कप पानी डालकर एक उबाल अने तक पकाए , कसी हुई कसूरी मेथी डाले एंड और टुकड़ा पनीर कसकर दाल दे ,इससे ग्रेवी को रेस्टोरेंट स्टाइल टेक्सचर आएगा। अब बसारे पनीर के क्यूब्स डालकर १ मं तक पकए। पनीर डालने क बाद इसमें करची ज़्यादा न चलाए।
४) कसूरी मेथी, कस हुआ पनीर और क्रीम डालकर गार्निश करे और किसी भी रोटी क साथ परोसे।
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