Wednesday, 20 July 2016

INSTANT DHOKLA

Ingredients :

Gram flour - 2 cups
Semolina - 1 tbspn
Sugar - 2 tspn
Citric Acid - 1 tspn
Ginger Chilly paste - 2 tspn
Turmeric - 1/2 tspn
Eno fruit salt - 1 tspn
Asafoetida - 1/2 tspn
Oil - 2 tbspn
Salt to taste
Lukewarm water to mix

For tempering 
Oil - 1 tbspn
Curry leaves - 10 - 12
Green chilli or red chilli - 3 to 4
Mustard seeds - 2 tspn
Sugar - 2 tspn
Water - 1/2 cup


Directions :
1) In a mixing bowl add gram flour,semolina, sugar , citric acid and mix well with the lukewarm water. The consistency should be not too thick nor too thin..Let it rest for 20 mins.

2) Till then ,grease the pan in which you will pour the batter with little oil and set aside. Put on the steamer on low flame for 10 mins.

3) After 20 mins, add salt, turmeric ginger chilli paste and mix well. Now when you see your steamer is ready put the Eno fruit Salt and mix vigorously to create air in the batter and instantly pour the batter in the greased tin and put it in the steamer and cover with the lid .

4) Let it steam for 25 mins on high flame and do not open the lid at all for 25 mins, and let the steam do its magic.

5) Till then make the tempering , by adding mustard seeds in hot oil, when they splatter add the curry leaves and slit green chillies and add sugar and add water and let it boil till the sugar gets dissolved.

6) After 25 mins open the lid , check if the dhokla is done by inserting toothpick in the center, if it comes out clean it is done , if not let it cook for 5 mins more. Ones nicely cooked, let it cool for 10 mins and cut into desired shapes. Add the tempering now let it soak for 10 mins .

7) Garnish with fresh coriander and serve .

                                                                     हिंदी में
सामग्री :
बेसन - २ कप
रवा/ सूजी - १ टेबलस्पून
चीनी - २ टीस्पून
सिट्रिक एसिड - १ टीस्पून
अदरक मिर्ची पेस्ट - २ टीस्पून
हल्दी - १/२ टीस्पून
eno फ्रूट साल्ट - १ टीस्पून
हींग - १/२ टीस्पून
तेल - २ टेबलस्पून
नमक सस्वाद अनुसार
गुनगुना पानी मिलाने क लिए

तड़के के लिए
तेल - १ टेबलस्पून
कड़ी पत्ता - १० से १२
हरी /लाल मिर्च - ३ से ४
राई - २  टीस्पून
चीनी - २ टीस्पून
पानी - १/२ कप

विधि :
१) एक बड़े कटोरे में बेसन, रवा/सूजी , चीनी ,सिट्रिक एसिड तो गुनगुने पानी से मिला ले।  यह ज़्यादा गाढ़ा न हो।  इसे ढक  कर २० मिं के लिए रख दे।

२) तब तक जिस भी केक टिन  अथवा बर्तन में आप ढोकला का मिश्रण डालने वाले है उसे थोड़ा तेल लगाकर रखे, और स्टीमर को धीमी आंच पे रखे।

३) २० मिं  बाद , बेसन के घोल में हल्दी, अदरक -मिर्ची का पेस्ट और नमक डालकर अच्छी तरह मिला ले। इसमें थोड़ा तेल भी दाल दे और मिला ले।  जब स्टीमर अच्छी तरह गरम हो गया हो तो बेसन के घोल में Eno फ्रूट साल्ट डालकर जल्दी से फेट ले , ये डालते से ही बेसन के घोल में खमीर आएगा और यहाँ घोल दो गुना बढ़ जायेगा। इसे फटाफट हमारे ग्रीसद टिन  में डाल  दे और स्टीमर में ढक कर रख दे।

४) इसे २५ मिं तेज आंच पे स्टीम होने दे। २५ मिं बिलकुल ढक्कन ना खोले, २५ मिं बाद टूथपिक /चाकू डालकर चेक करे अगर चाकू साफ़ निकलता है तो आपका ढोकला बन गया है अगर नहीं तो ५ मिं  और पकने दे।

५) तब तक तड़का बना ले , गरम तेल में राई  डाले, फिर कड़ी पत्ता ,मिर्ची और चीनी डालकर २ मिं पकने दे , अब १/२ कप पानी डाले और चीनी घुलने तक उबाले।

६) २५ मिं  बाद ढक्कन खोले और ढोकले को स्टीमर से बहार निकाले और तड़का अच्छी तरह फैलाकर दाल दे।  १० मं बाद इससे काट ले।

७) हरा धनिया डालकर परोसे।






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