Friday, 22 July 2016

INSTANT RAWA DOSA

Ingredients:

Rawa/Sooji - 2 cups
All purpose Flour - 1/2 cup
Rice Flour - 1 cup
Gram flour - 2 tbspn
Freshly grated coconut - 2 tbspn
Cumin seeds crushed - 1 tbspn
Black pepper crushed - 1 tbspn
Cashew coarsely grounded - 2 tbspn
Ginger chilli paste -  1 tbspn
Coriander leaves chopped - 1/2 cup
Oil/Butter to grease
Salt to taste
Water

Directions :
1) Mix all the ingredients in a bowl with at least 5 to 6 cups of water or even more. The consistency of the batter should be very thin and of pouring consistency .

2) On a hot griddle, brush some oil or Clarified butter , pour the batter in a round direction and do not fill the pores created, this will only give the rawa dosa texture. drizzle some oil/ butter to get the crispy dosa .See video for same.

3) Let the dosa cook on low to medium flame from all directions, to get that texture and color wait till the dosa automatically loosens up from the ends and comes out clean.

4) Serve hot with any desired chutney.

                                   
                                                                       


                                                                           हिंदी में 

सामग्री :
रवा/सूजी - २ कप
मैदा - १/२ कप
चावल आटा - १ कप
बेसन - २ टेबलस्पून
कसा  हुआ नारियल - २ टेबलस्पून
जीरा मोटा पीसा - १ टेबलस्पून
काली मिर्च मोटी पीसी - १ टेबलस्पून
काजू दरदरा पिसा - २ टेबलस्पून
अदरक मिर्ची पेस्ट - १ टेबलस्पून
धनिया कटा - १/२ कप
तेल/ घी
नमक स्वाद अनुसार
पानी

विधि :
१) सारी  सामग्री ५ से ६ कप पानी में मिला ले और कोई घुटली न रहे। यह एकदम पतला होना चाइये एकदम  पानी जैसा।

२) नॉन स्टिक तवा पे थोड़ा घी /तेल लगा ले हमारा डोसा का घोल फैला दे। अधिक जानकारी क लिए वीडियो देखे।  फिर थोड़ा तेल या घी लगाए इस से कुरकुरा डोसा बनेगा।

३) डोसा को धीमी से मध्यम आंच में पकने दे, जब तक किनारों से डोसा अपने आप निकल आये। डोसा का रंग और टेक्सचर के लिए इसे धीमी आंच पे ही पकने देना बहोत  जरुरी है।

४) अपने मनपसंद चटनी के साथ गरमा गर्म परोसे। 

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