Friday, 1 July 2016

DAL MAKHANI

Ingredients:-

Split Black Gram - 1 cup
Kidney Beans - 1/2 cup
Ginger paste - 1 tbspn
Garlic paste - 1 tspn
Onions finely chopped - 1 medium size
Tomato finely chopped - 2 medium size
Cumin seeds - 2 tspn
Cinnamon Stick - 1 inch
Bay leaf - 1
Black peppercorns - 5-6
Cloves - 4 -5
Caraway Seeds - 1/2 tspn
Red Chilly Powder - 2 - 3 tspn
Coriander Powder - 2 tspn
Turmeric Powder - 1tspn
Cream - 1/2 cup
Milk - 1 cup
Water
Salt

Directions :-
1) Wash and soak split black gram and kidney beans overnight or minimum of 4-5 hrs in warm water.

2) Drain the water and add both the pulses in the pressure cooker with 1 cup of milk and add water to cook (approx 4 - 5 cups) and also add our spice packet (Caraway seeds, cloves ,black peppercorns & black stone flower ) made from muslin cloth tie a tight knot to this cloth and add in our cooker. Let it pressure cook till 7 -8 whistles, 5 mins on low flame. Open the cooker and check if the pulses (dal) are soft but not mushy.


3) In a hot pan, add 1 tablespoon of ghee (clarified butter or butter ), and add the cinnamon stick, bay leaf and saute for a min or till u see sizzling of the spices, now add ginger and garlic paste and saute till golden, now add finely chopped onions and saute till translucent, now add tomatoes and add salt let it cook for 2 mins, when you see tomatoes are getting little soft add our powdered spices such as red chilli powder, coriander powder, turmeric powder and salt and saute all these spices well, till you see the tomatoes are leaving oil, it means that our spice mix is all well cooked.

4) Till our tomatoes are cooking take 4 -5 tablespoon of our cooked pulses (dal) and grind it to a smooth paste. Now add this paste to our spice mix and mix well.

5) Now pour entire dal into the pan and mix till everything is nicely combined.

6) When you get a simmer add cream and cook on low to medium flame for about 15 - 20 mins.

7) Keep checking the consistency of dal ,if it thickens add just 1/2 cup of milk or water and let it simmer. More you cook the dal on simmer tastier it would turn.

8) For the tempering take a 1 tablespoon of ghee or butter and cumin seeds, red chilli whole, and red chilli powder and pour this on our simmering dal. Now u can garnish with cream and coriander leaves and serve.. BUT

9) But, here is a trick to make it restaurant style: Take a piece of coal and burn on gas flame for about 5 mins. In our pan of cooking dal make a well in the center and place a bowl in it, place that hot coal piece in that bowl and add 1 teaspoon of ghee on that hot coal and you will see fumes coming out of coal, cover the entire pan with the lid for next 2- 3 mins.

10) When u open the lid, you will absolutely get a restaurant style dal makhani at home.

11) Garnish with cream and Ginger julienne and serve hot with your favorite roti or paratha or even steamed rice  and off course ghee.








                                                                        हिंदी में 

सामग्री :
काली  उरद दाल - १ कप
राजमा -  १/२ कप
अदरक पेस्ट - १ टेबलस्पून
लेहसुन पेस्ट - १ टीस्पून
प्याज बारीक कटा - १ मध्यम
टमाटर बारीक कटा - २ मध्यम
जीरा - २ टीस्पून
दालचीनी - १ इंच टुकड़ा
तेज पत्ता - १
काली मिर्च - ५ -६
लौंग - ४-५
शाह जीरा - १/२ टीस्पून
लाल मिर्च पाउडर - २ - ३ टीस्पून
धनिया पाउडर - २ टीस्पून
हल्दी पाउडर - १ टीस्पून
 गाढ़ी मलाई - १/२
दूध - १ कप
पानी
नमक स्वाद अनुसार

विधि :-
१) उरद दाल और राजमा को अच्छी तरह धो ले और ७ -८ घंटे भिगाए। यदि वक्त कम  तो गरम पानी करे और तक़रीबन ४ -५ घंटे भिगाए।

२) अब दाल से पानी निकाल ले और प्रेशर कुकर में डाले, अब इसमें १ कप दूध डाले और बाकि पानी डाले, और इसमें हमारी बनाई  हुई मसाले की पोटली  डाले (एक मलमल  कपडे में काली  मिर्च, शाह जीरा, ) ७ - ८ सिट्टिया पकाए , और ५ मिं धीमी आंच पर पकए।  जब कुकर ठंडा हो जाए तब खोल कर देख ले की दाल गली है नहीं. नही तो फिरसे २ -३ सिटी होने दे।

३) अब कढ़ाई गरम करने रखे और इसमें घी डाले, उसी समय दालचीनी, तेजपत्ता डाले और उसे १ मिं तक घी में पकने दे, फिर इसमें अदरक - लेहसुन  पेस्ट डाले और १ मिं तक भूने ,फिर बारीक कटा प्याज डाले ,जब यह अच्छी तरह भून जाए ( ध्यान रखे की प्याज ज्यादा भूरा ना हो )तब टमाटर डाले, और २ मिं तक पकाए ,जब टमाटर नरम होने लगे उसमे सारे मसाले डाले जैसे लाल मिर्ची पाउडर , हल्दी पाउडर , धनिया पाउडर और नमक डाल के अच्छी तरह भुने ,जब टमाटर से तेल छूटने लगे तब समझ लीजिए की हमारा मसाला पक गया है।

४) जब तक हमारा टमाटर पक रहा होता है तब ४-५ टेबल स्पून पकी हुई दाल मिक्सर ग्राइंडर में बारीक़
ले और एक गाढ़ी पेस्ट बना ले. अब यह पेस्ट हमारे मसाले में डाल दे और अच्छी तरह मिला ले।

५) अब पूरी पकी हुई दाल डाल दे और अच्छी तरह मिला ले।

६) इस दाल को एक उबाल आने के बाद इसमें गाढ़ी मलाई डाले , और धीमी आंच पे १५-२० मिं तक पकने दे।

७) अगर दाल ज़्यादा गाढ़ी लगे तो इसमें १/२ कप दूध या पानी डाले और धीमी आंच पर पकने दे। दाल जितनी धीमी आंच पर पकेगी स्वाद उतना ही अच्छा आएगा।

८) तड़के के लिए १ टेबलस्पून घी गरम करे, उसमे जीरा, लाल मिर्च, लाल मिर्च पाउडर डाले और यह सारा तड़का हमारी पकाती हुयी दाल पे डाल दे। अब आप मलाई और धनिया डाल कर परोसे।।।।।। लेकिन 

९) लेकिन अगर आप रेस्टॉरेंट स्टाइल दाल मखनी चाहते हो तो: एक टुकड़ा कोयला ५ मिं तक तेज आंच पर रखे ,अब पकी हुई दाल में एक कटोरी रखे और इसमें हमारा गरम कोयला डाले और इस्पे एक चम्मच घी डाले , घी डालते से ही कोयले से धुँआ निकलेगा तभी कढ़ाई को ढक कर २-३  मिं रख दे।

१०) जब आप ढक्कन खोलेंगे तब आप को बेझिजक रेस्टॉरेंट स्टाइल दाल घर पे ही मिलेगी।

११) मलाई और धनिया डाल के अपनी पसन्दिदा रोटी,पराठा  या चावल के साथ परोसे , बेशख घी डालना न भूले।
          

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