Friday, 10 June 2016

BASIL & SUNDRIED TOMATOES FOCACCIA BREAD



    Ingredients :
Milk:-   160ml
Sugar :- 1tspn
Yeast :- 1tspn
Plain Flour  :- 230gm (maida)
Semolina :- 1 tbspn (rawa)
Salt :- 2tspn
Olive oil :- 4tbspn
Basil :- ¼ Cup
Rosemary :- 1tspn
Sundried tomatoes :- ½ Cup

Process:-
·         Pour the warm milk in a bowl make sure its not hot or not cold, it should be lukewarm and add the sugar and yeast and mix well till all the sugar is dissolved. Cover with a lid and Keep it aside for 10 mins in a warm place. Check after 10 mins did the mixture turned frothy… and the smell of yeast will make you go crazy, yes that means the yeast is activated….and you can Proceed further ( do not use if  its not frothy).
·         Now in those 10 mins, sift the plain flour (maida) in a large bowl,add the semolina (rawa) and 1 tspn salt and mix well. Make a well in the centre and than add the frothy yeast mixture 2 tbspn of olive oil and mix well with hands.
·         Now dust d worktop with some flour and knead this sticky mixture with hands to form a nice elastic dough (approximately 10 mins)
·         Grease the bowl with lil oil and cover with a muslin cloth or cling wrap and set aside in a warm place for next 45 mins to 60 mins, till it rises double in size..
·         Till than chop the basil and tomatoes ( you can add topping as per your tastebuds eg: olives, Rosemary, peppers,garlic and so on…). Add 2 tspn oil to chopped basil and sundried tomatoes, and rosemary  add a pinch of salt to this dressing.
·         Now preheat the oven @180degree C
·         Now grease a pan generously with d remaining olive oil and sprinkle a pinch of salt on a greased pan and drop our fluffy dough which has doubled on the pan and bit of oil onto the fingertips spread d dough equally in the pan around the edges.
·         Now make a finger incisions on the surface of the bread and insert our tomatoes and basil mix in the incisions and brush the oil all over the bread surface.
·         Now bake our colorful looking  dough in our preheated oven for 15 - 20 mins. Just check on the bread browning, make sure you do not over bake and make the surface too brown. It should be golden brown.
·         Voila, our focaccia is ready, remove it from the mould let it cool down at room Temperature. Cut and serve…..
Enjoyyyy…………….

Notes:- 
You need not knead the dough more than 5 mins. 
You can add toppings according to your taste.
Keep the dough in a warm place so that it can rise double in size.

                                                             हिंदी मे 
सामग्री :-

दूध - १६० मिली 
शक़्कर - १ टीस्पून 
यीस्ट - १ टीस्पून
मैदा - २३० ग्राम 
रवा - १ टेबलस्पून 
नमक - २ टीस्पून
ओलिव तेल - ४ टेबलस्पून 
बेसिल - १/४ कप 
सुखी रोजमेरी - १ टीस्पून
सूखे हुए टमाटर - १/२ कप 

विधि :-
१) एक छोटी कटोरी में हल्का गरम दूध , शक्कर और यीस्ट डालकर मिला ले, जब तक साडी शक्कर दूध में अच्छी तरह मिल जाये. इसे ढक कर १० मिं तक किसी गरम जगह पर रखे. इससे अच्छा खमीर आएगा. १० मिं  बाद इस्पे अच्छा झाग  आएगा तो समाज लीजिए हमारा ईस्ट एक्टिव हो गया है और हम हमारी आगे के विधि कर सकते है. (अगर ज्यादा जाग न दिखे तो वह यीस्ट न उपयोग करे )

२) जब तक यीस्ट अपना काम कर रहा होता है, उसी  १० मिं  में ,मैदा छान ले ,उसी मैदे में रवा डाले, नमक और अछि तरह से अपने साफ़ हाथ से मिला ले. अब इसमें एक बीच में गढ्ढा बनाए , और उसमे सारा यीस्ट वाला दूध दाल दे और साथ में  २ टेबलस्पून ओलिव तेल भी डाले. अब इस आटे  को अच्छी तरह हाथ से गूँथ ले. यहाँ थोड़ा गिला आटा होगा. 

३) अब किचन पलटफॉर्म पे थोड़ा मैदा छिड़के, और इस्पे हमारा गिला आटा  डाले और करीबन १०  मिं  तक गुंधे, जब तक एक लोचदार लोई बने. 

४) एक बड़े कटोरे में थोड़ा ओलिव तेल फैलाए और गूंधे  हुए आटे  को उसमे डालकर ढक कर ४५ - ६० मं तक किसी गरम जगह में रखे. 

५) तब तक बेसिल के पत्ते और सूखे टमाटर  काट ले और इसमें २ टेबलस्पून ओलिव तेल डाले , ऊपर से नमक स्वाद अनुसार और पीसी हुई सुखी रोजमेरी भी डाले। 

६) ओवन को १८० C में गरम कर ले. 

७) अब बेकिंग ट्रे को अच्छी तरह से ओलिव तेल लगाए एंड चुटकी भर नमक भी छिड़के, अब इस ट्रे में हमारा फुला हुआ आटा डाले, और दोनों हाथो की उंगलियों से साडी जगह अच्छी तरह फैला ले,

८) अब उंगलियों की सहायता से इसमें एक एक गड्ढे करे , और उसमे एक टुकड़ा टमाटर और बेसिल  डाले और उसे अच्छी तरह निचे की और दबाए और सबका हुआ तेल उसी पे फैला दे. 

९)  अब इस रंग बिरंगी दिखने वाले आटे  को १५- २० मिं  बेक करे। ध्यान रहे इसे सही मात्र में बेक करे, ज़्यादा देर न रखे नहीं तो हमारी ब्रेड जल सकती है. ऊपरी हिस्सा गोल्डन ब्राउन हो जाने तक पकए. 


१०) ठंडा होने क बाद के बाद ट्रे से निकल ले और अपन पसंद की आकार से काट ले और परोसे। 


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