Ingredients
:-
Plain Flour
:- 50 gms
Powdered sugar :- 70 gms + 30 gms (whipping cream)
Egg:- 2
Vanilla
Essence :- 1tspn + 1/2 tspn (whipping cream )
Baking powder:- 1/2 tspn
Vegetable oil :- 1 tblspn
Salt :- pinch of..or 1/2 tspn
Strawberry sauce/ syrup :- 100 gms
Whipping Cream :- 100 gms
Directions:-
- Pre heat the oven at 180degree C. Grease the baking tray (10 * 10 inch ) and line it with the parchment paper.
- In a bowl sift the plain flour ,baking powder, salt and mix well so that all the ingredients gets mixed evenly and set it aside.
- Now, in a large bowl add eggs, vanilla essence, and 70 gms sugar. and whisk with the electric whisker for 2 -3 mins or until its foamy and the mixture turns pale yellow , than add 1 tbspn oil and whisk for another 1 min.
- Pour the cake batter in our greased and lined baking tray and spread evenly into the corners using spatula and tap the tray to get rid of big bubbles if any..
- Bake the cake for 6 to 10 mins on 180 C untill the toothpick inserted in the center comes out clean.
- Take a kitchen towel or any cotton cloth and sprinkle some powdered sugar and flip the cake with the parchment paper upside and remove it gently, and dust with powdered sugar
- Roll the cake in the kitchen towel while its still hot to prevent cracking and set aside.
- Add the whipping cream and 30 gms sugar and 1/2 tspn vanilla essence and whip till stiff peaks are formed.
- Now unroll the cake and add the Strawberry sauce or jam and spread it evenly. you can even add few chunks of freshly cut strawberries if you like.
- Top it with the freshly whipped cream and roll again gently.
- Wrap in the same kitchen towel and refrigerate for minimum 1 hour.
- Voila, sprinkle with powdered sugar or fresh strawberries or strawberry sauce .
- Cut and serve, and impress.....:)
Notes :
- You can use any filling inside the roll..choclate , fresh cut fruits with whipped cream and so on...
- U can even bake the same cake recipe to make the basic sponge cake, by adding the same batter to the cake tin, and bake it for 10 mins on 180 C.
- You can also bake the same cake in cooker too...
हिंदी मे
सामग्री :-
मैदा - ५० ग्राम
पीसी हुई चीनी - ७० ग्राम + ३० ग्राम
अंडे -२
वैनिला एसेंस - 1टीस्पून + १/२ टीस्पून
बेकिंग पाउडर - १/२ टीस्पून
खाने का तेल - १ टेबलस्पून
नमक - १ चुटकी
स्ट्रॉबेरी सॉस / सिरप - १०० ग्राम
व्हिप्पिंग क्रीम - १०० ग्राम
विधि :-
१) ओवन को गरम ले। बेकिंग ट्रे को थोड़ा बटर या तेल डालकर फैलाइये।
२) एक पतीले में मैदा, बेकिंग पाउडर, नमक, डालकर अच्छी तरह छान ले।
३) अब एक बड़े कटोरे में अंडे, वैनिला एसेंस, और ७० ग्राम चीनी डाले और इलेक्ट्रिक ब्लेंडर से २ -३ फेट ले, जब तक हल्का पिला रंग आये और अंडो में अच्छा झाग आये. अब १ टेबलस्पून तेल डाले और १ मिं फेटे।
४) अब हमारा सुखा मिश्रण २ भाग में डाले और अछि तरह चलाये,कोई गुठलियां न बने ध्यान रखे.
५) यह पूरा केक का मिश्रण एक साथ ट्रे में दाल दे,और थोड़ा टैप करे. इससे सरे बड़े बुलबुले है जायेंगे और एक अच्छी केक बनेगी।
६) इसे १८० C में ६ - १० मिं बेक करे , टूथ पिक डालकर देखे, अगर साफ़ निकले तो आपका केक तयार है.
७) अब मलमल के कपडे पे पीसी हुई चीनी छिड़के ,इस पर उल्टा केक निकल ले , और पार्चमेंट पेपर निकल कर इस्पे भी पीसी हुई चीनी छन्नी से छिड़के और कपडे से उसे रोल करे और ५ - १० मिं रखे.
८) व्हिप्पिंग क्रीम को फेट ले ,फिर उसमे ३० ग्राम पीसी हुई चीनी और वैनिला एसेंस डालकर सॉफ्ट पिक्स तक फेटे.
९) अब हमारा रोल किया हुआ केक खोले और उसपर स्ट्रॉबेरी सॉस/सिरप की परत फैलाइये और उसके ऊपर हमरा ताज़ा क्रीम फैलाए से बड़े नाजुक हातो से रोल करे. इसे वही कपडे में लपेटकर फ्रिज में ३० मिं क लिए रख दे.
१०) जब परोसे , उसपर पीसी हुई चीनी छिड़के और १/२ इंच पे कट कर ले और आनंद उठाइए स्ट्रॉबेरी का, का, और क्रीम भी।
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