Thursday, 9 June 2016

PESTO PASTA

Ingredients:
2C :- Penne Pasta
1C :- Basil Leaves
1/2C :- Walnuts
1/2C :- Cherry Tomatoes
1/2C :- Milk
2Tbspn :- Milk Powder
1Tbspn :- All purpose flour (maida)
1 C :- Water
2Tbspn :- Red Chilli Flakes
2- 4 cloves :- Garlic
4 Tbspn :- Olive oil
Salt as per your taste

Directions :-
1) Boil the Penne Pasta according to the mentioned directions on the packet and Make sure you keep it half cooked (Al Dente).
Add 1 tbspn of Olive oil and 1 tspn of salt. It will take approximately 10 mins to cook. Keep stirring occasionally to prevent sticking of the penne.
Drain the water in a large bowl (do not throw the pasta water which can be used to add in the pasta if required later).
Add 1 tspn of olive oil and coat to all the drained pasta.
2) Till the Pasta is cooking , you should prepare the Pesto, In a mixer grinder pot add the chopped basil leaves , walnuts, salt, garlic cloves and 1tbspn of olive oil and grind to thick paste, you can add little water to make it a smooth paste. (Pesto should be made always fresh or else it will loose it colour and taste.)
3) Now in a hot pan add the remaining Olive oil (butter optional) and sauté the all purpose flour (maida) in the hot oil, Make sure the burner flame is low.
Now add our freshly grinded pesto and stir to combine with the maida and add milk and stir well, you will see the pesto has thickened after adding milk, saute it for 1 min and add 1Cup water and milk powder (Milk powder is used to cut down the calories, you can even skip milk powder and add full fat cream to make it more saucy and delectable).
Now add our drained Pasta into the pan and toss gently and don't forget to add salt and red chilli flakes as per your taste. Mix till all the penne gets coated with our creamy pesto be sure not to over mix .You can add water to check the consistency of the sauce as per your liking (you can add heavy cream too if u don't count on calories.. :))
4) Serve hot with some crushed walnuts and chilli flakes for garnish.....
Give it a try and let me know how did it turned out for u.....

                                                                          हिंदी मे 
सामग्री :- 
पैने पास्ता :- २ कप 
बेसिल पत्ते :- १ कप 
अखरोट  :- १/२ कप 
चेरी टमाटर :- १/२ कप 
दुध :- १/२ कप 
दूध पाउडर :- २ टेबलस्पून 
मैदा :- १ टेबलस्पून 
पानी :- १ कप 
लाल मिर्च पापड़ी :- २ टेबलस्पून 
लहसून :- २ - ४ कली 
ऑलिव तेल :- ४ टेबलस्पून 
नमक स्वाद अनुसार 

विधि :
१) पैकेट पे छपे हुए विधि क अनुसार पास्ता को उबाले , ध्यान रखे की पास्ता पूरी तरह ना  पके। पास्ता को ८०% ही पकाए। 
इस पनि मे  ओलिव तेल और नमक डाले. करीबन इसे  पकने क लिए १० मिं लगेंगे. पास्ता में  करछी  चलाये नहीं तो पास्ता चिपक सकता हैं और बराबर एक सामान नहीं पकेगा। 
एक बड़ी छन्नी  में डालकर पास्ता और पनि को अलग कीजिए ,(यह  पनि फेंके  नहीं ,बादमे पास्ता मे  उपयोग हो सकता है।)
१ चम्मच तेल डालकर सरे पास्ता को लगा ले। इससे पास्ता खुला खुला और अलग रहेगा.

२)जब तक यह  पास्ता पाक रहा होता है ,आपने पेस्तो बन लेना चाहिए , एक मिक्सर के पॉट में बेसिल के  पत्ते ,अखरोट ,नमक,और लेहसुन  और ओलिव तेल डालकर गाढ़ी पेस्ट बना  ले.आप थोड़ा पनि भी दाल सकते है। ( यहाँ पेस्तो हमेशा ताज़ा ही बनाना  चाहिए , नहीं तो रंग और स्वाद दोनो  बिगड़ सकते है. )

३) अब एक गरम कढ़ाई में बचा हुआ ओलिव तेल (बटर भी डाल सकते है ) मैं मैदा डालकर पकाए ,ध्यान रहे की गैस की आंच धीमी हो , इसे १ से १.५  मिं  पकए, अब इसमें हमारा बारीक पिसा हुआ पेस्तो का पेस्ट डाले और देखे की हमारा मैदा और पेस्तो एकत्रित रूप में मिल गए है,  अब इसमें दूध डाले ,ध्यान रहे की इसमें कोई गुठलियां ना  हो. अब पनि डालकर, दूध पाउडर डाले और इसे करछी  से १ मिं  तक पकाए , यहाँ मिश्रण दूध क कारन गाढ़ा हो सकता है, (आप  दूध पाउडर को न डालते हुए  फुल फैट क्रीम भी दाल सकते है, इससे स्वाद और अधिक लाजवाब आएगा )

४) हमारा पास्ता जो पनि से अलग किया था उसे  में दाल दे, और बड़े हलके हाथ से चलाये, ध्यान रखे की हमारा पास्ता टूटे नहीं, इस्पे अब स्वाद अनुसार नमक , और लाल मिर्च पपड़ी डाले, पास्ता को तबतक हिलाये जब तक हमारा सारा पेस्तो सॉस अच्छी तरह हर एक पास्ता को हरे रंग का कर दे। ध्यान रखे की इसे ज़्यादा भी न हिलाये, नहीं तो पास्ता टूट सकता है.  आप इस्पे पनि भी दाल सकते है, अगर आपको यह ज्यादा गाढ़ा लगे इसे आपके स्वाद अनुसार रखे.

५) गरमा गरम परोसे , गार्निश के लिए, लाल मिर्च पापड़ी और अखरोट  डाले।

                                                                           

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